Przepyszne drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami idealnie sprawdzą się w roli przekąski, jako śniadanie lub dodatek do zupy. Delikatne, puszyste ciasto i aromatyczne nadzienie sprawia, że bułki dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy ser jest jeszcze roztopiony. Polecam!
Składniki na cisto:
- 250 g mąki tortowej
- 8 g drożdży suchych
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 1 jajko
- 100 g mąki pełnoziarnistej
Dodatkowo:
- 1 opakowanie sera Mozzarella Mini 150 g Galbani
- ok. 5 szt suszonych pomidorów
- 4-5 łyżek mleka
- tłuszcz do formy
- 1 łyżka suszonego bazylii lub oregano do posypania
Przygotowanie ciasta:
Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Mozzarelle odsączamy z zalewy na papierowym ręczniku. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Ciasto dzielimy na 10 części, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka każdego wkładamy po 2 kuleczki mozzarelli i kilka kawałków suszonych pomidorów. Formujemy okrągłe bułeczki.
Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy suszonymi ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.
Bułki studzimy na kratce.
Smacznego!