Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżowe ciasto Wielkanocne
3
Drożdżowe ciasto Wielkanocne
  • Drożdżowe ciasto Wielkanocne

Większość z Was nie wyobraża sobie Wielkanocy bez drożdżowej babki. Ja w tym roku postanowiłam upiec drożdżowe ciasto Wielkanocne. Puszyste, aromatyczne, pełne ulubionych bakalii. Smak ciasta dopełnia lukier o cytrynowym aromacie.

7903 - Drożdżowe ciasto Wielkanocne

Składniki na ciasto:

  • 240 g mleka 3,2%
  • 8 g suchych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 450-490 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 150 g bakali – mieszanka keksowa

Składniki na lukier:

  • 120-150 g cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
7919 - Drożdżowe ciasto Wielkanocne

Przygotowanie ciasta:

Mleko i masło podgrzewamy aż masło się rozpuści – WAŻNE! Nie można zagotować mleka, ma być ciepłe, ale nie gorące!

W misce mieszamy 1 szklankę mąki (odbieramy ją od tej mąki z przepisu), sól, cukier i drożdże. Dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski.

Foremkę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.

Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski posmarowanej odrobina masła lub oleju, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1-1,5 godziny.

7882 - Drożdżowe ciasto Wielkanocne

Bakalie przesypujemy na sito i sparzamy wrzątkiem – przesypujemy na papierowy ręcznik żeby odsączyć wodę.

Po tym czasie wciskamy ciasto ręką, przekładamy na blat dodajemy bakalie i krótko wyrabiamy.

Tak otrzymane ciasto przekładamy do foremki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy temperatury do 180. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

Upieczone ciasto pozostawiamy w formie ok. 10-15 minut po czym wyjmujemy.

7921 - Drożdżowe ciasto Wielkanocne
7957 - Drożdżowe ciasto Wielkanocne

Przygotowanie lukru:

W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Gdy ciasto trochę przestygnie polewamy je przygotowanym lukrem.

Ja dodatkowo udekorowałam je chipsami kokosowymi i fiołkami.

Smacznego!

7965 - Drożdżowe ciasto Wielkanocne


Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź