Większość z Was nie wyobraża sobie Wielkanocy bez drożdżowej babki. Ja w tym roku postanowiłam upiec drożdżowe ciasto Wielkanocne. Puszyste, aromatyczne, pełne ulubionych bakalii. Smak ciasta dopełnia lukier o cytrynowym aromacie.
Składniki na ciasto:
- 240 g mleka 3,2%
- 8 g suchych drożdży
- 40 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 450-490 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 150 g bakali – mieszanka keksowa
Składniki na lukier:
- 120-150 g cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta:
Mleko i masło podgrzewamy aż masło się rozpuści – WAŻNE! Nie można zagotować mleka, ma być ciepłe, ale nie gorące!
W misce mieszamy 1 szklankę mąki (odbieramy ją od tej mąki z przepisu), sól, cukier i drożdże. Dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski.
Foremkę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.
Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski posmarowanej odrobina masła lub oleju, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1-1,5 godziny.
Bakalie przesypujemy na sito i sparzamy wrzątkiem – przesypujemy na papierowy ręcznik żeby odsączyć wodę.
Po tym czasie wciskamy ciasto ręką, przekładamy na blat dodajemy bakalie i krótko wyrabiamy.
Tak otrzymane ciasto przekładamy do foremki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy temperatury do 180. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Upieczone ciasto pozostawiamy w formie ok. 10-15 minut po czym wyjmujemy.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.
Gdy ciasto trochę przestygnie polewamy je przygotowanym lukrem.
Ja dodatkowo udekorowałam je chipsami kokosowymi i fiołkami.
Smacznego!
Przemek
Written on 23 kwietnia 2019
dzieki wielkie za pomysl swiateczny 🙂 smakowalo kazdemu chociaz kazdy ma inne gusta:)
w rewanzu zapraszam do mnie 🙂
https://kuchennereceptury.blogspot.com
CookUp
Written on 29 kwietnia 2019
Co prawda jest już po Świętach, ale czy jest szansa, abyśmy załapali się na jeszcze kawałek? 😉 Wygląda świetnie!
Kuchnia Marty
Written on 30 kwietnia 2019
Jasne! Przygotuję dla Was 🙂