Takie drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą to idealna przekąska gdy mamy ochotę coś schrupać! To idealna alternatywa dla niezdrowych chipsów. Lekkie i chrupiące – idealne na wycieczkę, do szkoły, pracy czy na imprezę!
Składniki:
- 4 g drożdży instant
- 140 ml ciepłej wody
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 45 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 łyżki listków rozmarynu
- ok. 2 łyżek soli morskiej
- oliwa do posmarowania placków i miski
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, a z na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy roztwór z drożdży i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej oliwą i przykrywamy czysta ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.
Wyrośnięte ciasto wciskamy ręką i przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy ja na cienkie, podłużne placki.
Ciasto przekładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i smarujemy oliwą. Po wierzchu posypujemy listkami rozmarynu i soli.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Karol
Written on 28 czerwca 2017
Bardzo fajne krakersy 😉 Po zrobieniu jestem z nich zadowolony 🙂
Kuchnia Marty
Written on 28 czerwca 2017
🙂 Super! Cieszę się