Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny! My najbardziej lubimy kiełbaski śląskie „Znakomite” firmy KONSPOL. Są małe i pyszne, rozmiarem przypominają parówki więc mój synek je uwielbia. Ja chętnie po nie sięgam ze względu na dużą zawartość mięsa. Warto również dodać, że nie zawierają glutenu więc osoby z alergią na gluten mogę bezpiecznie je spożywać.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300g mąki pszennej typ 650
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200-210 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 35 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 10-11 sztuk (1 opakowanie) kiełbasek śląskich „Znakomitych” KONSPOL
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 10-11 równych części, które rozwałkowujemy na kształt mocno rozciągniętych trójkątów, o podstawie równej długości kiełbasek. Kiełbaski układamy na końcu podstawy naszego trójkąta i rolujemy ciasto. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Studzimy na kratce.
www.przepis-y.pl
Written on 17 listopada 2015
Wyglądają bardzo apetycznie, ale jednak chyba są smaczne bo Maleństwo się zajada. Musimy spróbować tego przepisu. Sama jestem go ciekawa.
Marta
Written on 17 listopada 2015
Oj tak! Synek nie mógł się od nich oderwać 🙂
Polecam!
ski slopes
Written on 23 listopada 2015
Pyszności! I takie proste do stworzenia. Super pomysł na sobotnie śniadanko z rodziną. Dziękujemy! Wykorzystamy pomysł;)
Marta
Written on 23 listopada 2015
Dokładnie – proste i pyszne! Cieszę się, że przepis się podoba! Pozdrawiam!
Jarosław Kostrzewa
Written on 18 lipca 2016
Jeszcze ich samodzielnie nie robiłem, ale jadłem je zawsze u mojej byłej dziewczyny i były pyszne! Mam nadzieje, że dzięki Twojemu przepisowi uda mi się je w końcu zrobić. Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 18 lipca 2016
Ja też mam ochotę, że rogaliki będą Ci smakowały 🙂
ursa_maior
Written on 16 maja 2017
Mam dwie lewe ręce do pieczywa, ale wszystkie drożdżówki od Ciebie to dla mnie hit, super 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 maja 2017
Bardzo się cieszę!