Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1987.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi
8
Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi
  • 1987.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny! My najbardziej lubimy kiełbaski śląskie „Znakomite” firmy KONSPOL. Są małe i pyszne, rozmiarem przypominają parówki więc mój synek je uwielbia. Ja chętnie po nie sięgam ze względu na dużą zawartość mięsa. Warto również dodać, że nie zawierają glutenu więc osoby z alergią na gluten mogę bezpiecznie je spożywać.

1998.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300g mąki pszennej typ 650
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200-210 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 35 g miękkiego masła

 

1937.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

Dodatkowo:

 

1951.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.

1961.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi 1973.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 10-11 równych części, które rozwałkowujemy na kształt mocno rozciągniętych trójkątów, o podstawie równej długości kiełbasek. Kiełbaski układamy na końcu podstawy naszego trójkąta i rolujemy ciasto. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

1999.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi 1991.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Studzimy na kratce.

2006.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

2032.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi 2052.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

1978.900 - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

WHITE RGB - Drożdżowe rogaliki z kiełbaskami śląskimi

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź