Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżowe rogaliki z marmoladą
2
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
  • Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Puszyste, drożdżowe rogaliki z marmoladą są obłędne w smaku i znikają w mgnieniu oka. Delikatne ciasto z dodatkiem miodu dosłownie rozpływa się w ustach, do tego ulubiona marmolada, ja wybrałam naszą ulubioną truskawkową. Pycha!

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Składniki na rogaliki:

  • 430 g mąki tortowej
  • 150 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 6 g suchych drożdży
  • 50 ml płynnego, naturalnego miodu
  • 45 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek ulubionej marmolady
  • cukier puder do posypania
Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Przygotowanie ciasta na rogaliki:

W miseczce rozpuszczamy drożdże w mleku i odstawiamy na 10-15 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce mieszamy jajka, olej i miód. Dodajemy drożdże z mlekiem oraz sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Po tym czasie wyciskamy ciasto i wyrabiamy kilka chwil. Następnie dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie dzieli ma 8 części/trójkątów. Wierzch każdego trójkąta smarujemy marmoladą i rolujemy ciasto na kształt rogalika.

Rogaliki układamy na dużej blasze (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Blachę z rogalikami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź