Puszyste, drożdżowe rogaliki z marmoladą są obłędne w smaku i znikają w mgnieniu oka. Delikatne ciasto z dodatkiem miodu dosłownie rozpływa się w ustach, do tego ulubiona marmolada, ja wybrałam naszą ulubioną truskawkową. Pycha!
Składniki na rogaliki:
- 430 g mąki tortowej
- 150 ml ciepłego mleka 3,2%
- 6 g suchych drożdży
- 50 ml płynnego, naturalnego miodu
- 45 ml oleju
- 2 duże jajka
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoiczek ulubionej marmolady
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta na rogaliki:
W miseczce rozpuszczamy drożdże w mleku i odstawiamy na 10-15 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce mieszamy jajka, olej i miód. Dodajemy drożdże z mlekiem oraz sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyciskamy ciasto i wyrabiamy kilka chwil. Następnie dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie dzieli ma 8 części/trójkątów. Wierzch każdego trójkąta smarujemy marmoladą i rolujemy ciasto na kształt rogalika.
Rogaliki układamy na dużej blasze (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Blachę z rogalikami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
Drożdżowe rogaliki z marmoladą przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Bentomania
Written on 28 marca 2019
Wyglądają niesamowicie smacznie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 29 marca 2019
🙂 dziękuję