Uwielbiam drożdżowe wypieki! Wprawdzie są trochę czasochłonne, ciasto musi poleżakować ale nie ma nic lepszego niż puszyste, jeszcze ciepłe bułki! Ja dziś zapraszam Was na drożdżowe róże z dżemem truskawkowym – nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie się prezentują.
Składniki na ciasto:
- 325 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 150 ml ciepłego mleka
- 55 g świeżych drożdży
- 1 jajka (klasa L)
- 70 g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 1 słoiczek ulubionego dżemu użyłam truskawkowego
- cukier puder do posypania
- mąka do podsypywania
- 1 łyżka oleju do posmarowania miski
- 1 jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie ciasta:
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Miseczkę odstawiamy na ok. 10 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajko, roztopione masło i drożdże z mlekiem. Mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1 ½ godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blachę do pieczenia muffinów smarujemy tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto wciskamy pięścią i dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy kulę odstawiamy na bok, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 10 minut.
Każda kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek i ostrym nożykiem robimy 4 nacięcia tak jakbyśmy chcieli zrobić wiatraczek. Na środek ciasta nakładamy jedną łyżkę dżemu i owijamy ją naciętymi kawałkami ciasta, tworząc kwiat róży.
Gotowe bułeczki umieszczamy w otworach blachy. Formę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do pozostałych pustych otworów od foremki lejemy trochę wody. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu drożdżowe bułeczki pozostawiamy przez 10 minut w formie, następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.
Magdalena
Written on 17 października 2016
ale pysznie wyglądają:)
Monika M
Written on 29 października 2016
Dziś zrobiłam. Są absolutnie nieziemskie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 29 października 2016
Moniko, strasznie się cieszę, że smakowały! Pozdrawima
Klaudia
Written on 18 listopada 2019
Ile porcji obejmuje ten przepis ?