Te drożdżowe ślimaczki z malinami są bardzo proste w przygotowaniu! Jedyną wadą tych drożdżówek jest to, że za szybko znikają i można się nimi zajadać bez opamiętania. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tych bułeczek będzie je często piekł. Oczywiście nadzienie można modyfikować i dodawać ulubione dodatki.
Składniki na ciasto:
- 225 ml mleka
- 55 g masła
- 425 g mąki tortowej
- 8 g drożdży instant
- 55 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie:
- 250 g twarogu
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2-3 łyżki cukru
- ok. 50 ml słodkiej śmietanki
- 300 g malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 limonki
Składniki na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- mąką do podsypywania
Przygotowanie ciasta:
Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Ciasto przekładamy na blat, dodajemy do niego pozostałą mąkę i zagniatamy na blacie posypanym mąką przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć ok. 10-15 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy serek waniliowy, cukier i słodką śmietankę. Miksujemy/ucieramy aż składniki dokładnie się połączą i otrzymamy gładki serek. W drugiej miseczce łączymy maliny z mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy malinami, by mąka dokładnie je pokryła.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 i smarujemy przygotowanym serkiem. Serek posypujemy malinami, a na maliny dajemy startą skórkę z limonki. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.
Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Gdy nasze ślimaczki wyrosną wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.
Ciepłe drożdżowe ślimaczki z malinami wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!
Smacznego!
madlene17
Written on 21 sierpnia 2016
Świetne drożdżówki na pożegnanie lata 🙂
roksa waniliowa
Written on 22 sierpnia 2016
Jej po samych zdjęciach, już bym z trzy sztuki zjadła. Pychaaaa na bank!:)
Kuchnia Marty
Written on 22 sierpnia 2016
🙂 Zapraszam.. Zapraszam! Są pyszne