Dziś mam dla Was przepis na drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem. To idealna przekąskę na każdą imprezę i nie tylko! Pyszna i szybka – zasmakuje każdemu. Ja do przygotowania ślimaczków użyłam gotowego ciasta do pizzy dzięki czemu zaoszczędziłam sporo czasu.
Składniki na nadzienie:
- 400-500 g świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
Dodatkowo:
- 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy (można też przygotować ciasto samemu TUTAJ przepis)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Gdy cebula się zeszkli dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i dodajemy szpinak. Całość dusimy ok. 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy nadzienie przestygnie dodajemy do niego serek śmietankowy i delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Rozwijamy arkusz ciasta (albo rozwałkowujemy na kształt prostokąta) i smarujemy pozostałym serkiem śmietankowym. Na serek nakładamy przygotowane nadzienie i ciasno zwijamy jak roladę (zaczynamy od dłuższego boku).
Roladę kroimy w plasterki o grubości ok. 2-3 cm.
Ślimaczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Zielona Kawa
Written on 18 marca 2022
Bardzo przepyszne drożdzóweczki pozdrawiam serdecznie!!