Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem
1
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem
  • Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem

Dziś mam dla Was przepis na drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem. To idealna przekąskę na każdą imprezę i nie tylko! Pyszna i szybka – zasmakuje każdemu. Ja do przygotowania ślimaczków użyłam gotowego ciasta do pizzy dzięki czemu zaoszczędziłam sporo czasu.

9789 - Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem
Składniki na nadzienie:
  • 400-500 g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
Dodatkowo:
  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy (można też przygotować ciasto samemu TUTAJ przepis)
9790 - Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Gdy cebula się zeszkli dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i dodajemy szpinak. Całość dusimy ok. 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy nadzienie przestygnie dodajemy do niego serek śmietankowy i delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

9786 - Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem

Rozwijamy arkusz ciasta (albo rozwałkowujemy na kształt prostokąta) i smarujemy pozostałym serkiem śmietankowym. Na serek nakładamy przygotowane nadzienie i ciasno zwijamy jak roladę (zaczynamy od dłuższego boku).

Roladę kroimy w plasterki o grubości ok. 2-3 cm.

Ślimaczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 20-25 minut.

Smacznego!

9782 - Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź