Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżówki z borówkami
2
Drożdżówki z borówkami
  • Drożdżówki z borówkami

Właśnie tak pachnie i smakuje lato! Drożdżówki z borówkami są delikatne, puszyste i obłędne w smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zamiast dżemu jagodowego możecie użyć np. truskawkowy. Gwarantuję, że jeśli raz je przygotujecie to będziecie wracać do tego przepisu ciągle.

1876.j - Drożdżówki z borówkami

Składniki na ciasto:

  • 225 ml mleka
  • 55 g masła
  • 425 g mąki tortowej
  • 8 g drożdży instant
  • 55 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

 

Składniki na nadzienie:

  • 250 g borówek
  • ok. 5-6 łyżek dżemu jagodowego

 

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki

 

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

1886.j - Drożdżówki z borówkami

Przygotowanie bułeczek:

Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Następnie przekładamy na blat posypanym mąką i przez kilka minut zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć ok. 10-15 minut.

 

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35, smarujemy dżemem jagodowym i posypujemy borówkami. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.

Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Gdy nasze ślimaczki wyrosną posypujemy je płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.

 

Przygotowanie lukru:

W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.

Ciepłe drożdżowe bułeczki z borówkami wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!

Smacznego!

1908.j - Drożdżówki z borówkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź