Właśnie tak pachnie i smakuje lato! Drożdżówki z borówkami są delikatne, puszyste i obłędne w smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zamiast dżemu jagodowego możecie użyć np. truskawkowy. Gwarantuję, że jeśli raz je przygotujecie to będziecie wracać do tego przepisu ciągle.
Składniki na ciasto:
- 225 ml mleka
- 55 g masła
- 425 g mąki tortowej
- 8 g drożdży instant
- 55 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie:
- 250 g borówek
- ok. 5-6 łyżek dżemu jagodowego
Składniki na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie bułeczek:
Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Następnie przekładamy na blat posypanym mąką i przez kilka minut zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć ok. 10-15 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35, smarujemy dżemem jagodowym i posypujemy borówkami. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.
Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Gdy nasze ślimaczki wyrosną posypujemy je płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.
Ciepłe drożdżowe bułeczki z borówkami wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!
Smacznego!
Edytka Kurek
Written on 2 lipca 2018
Jeszcze nigdy nie przyrządzałam własnej drożdżówki. Boję się, że kiedy ją zrobię to będę gardzić tymi sklepowymi i nigdy już żadnej nie kupię. 😀
Kuchnia Marty
Written on 2 lipca 2018
No tak trochę jest! Zachęcam do spróbowania 🙂