Dziś zapraszam na drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią. Takie wianuszki pięknie wyglądają i możemy udekorować nimi stół.. Oczywiście możemy je również zjeść – my najbardziej lubimy jeszcze ciepłe, aromatyczne, chrupiące po prostu pyszne!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 210 ml ciepłego mleka
- 1 jajko (duże)
- 35 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- mąka do podsypywania
- tłuszcz do formy
- 1 jajko do posmarowania
- rodzynki (2 łyżki)
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier, cynamon, wanilię (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka) i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
![]() |
![]() |
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej rolujemy długi wałeczek. Bierzemy trzy wałeczki, ich końce łączymy/zlepiamy razem i zaplatamy warkocz. Warkocz przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niego wieniec, dobrze łącząc dwa końce warkocza. Do środka wciskamy rodzynki. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Ja do środka wianuszków włożyłam okrągłe ringi żeby po wyrośnięciu i upieczeniu drożdżowy wieniec miał ładny kształt.
Gotowe wieńce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.
![]() |
![]() |