Od kilku dni „chodziło” za mną takie Dyniowe Latte czyli Pumpkin Spice Latte. Kawa ta jest idealna na jesienne i zimowe dni. Korzenna, gęsta, cudownie rozgrzewa. Prawdziwa uczta dla podniebienia i oka!
Składniki na 2 dyniowe latte:
- 4-5 łyżek korzennego puree z dyni (przepis poniżej)
- 400 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 kawy espresso
- opcjonalnie bita śmietana do dekoracji
Składniki na korzenne puree z dyni:
- 1 mała dynia hokkaido
- sok z 1 pomarańczy
- 2-3 łyżki przyprawy korzennej np. do pierników lub grzanego wina
Przygotowanie korzennego puree:
Dynie myjemy, wydrążamy środek i kroimy w mniejsze plastry, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Dynie skrapiamy sokiem z pomarańczy i posypujemy przyprawą korzenną. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem ok. 40-60 minut.
Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie puree. Do puree z dyni można jeszcze dodać odrobinę przyprawy korzennej lub cynamonu.
Takie korzenne puree można wykorzystać również do upieczenia ciasta lub bułeczek.
Przygotowanie dyniowego latte:
W rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę, miód i około 5 łyżek puree z dyni. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą i przelewamy do wysokich szklanek (należy zostawić miejsce na kawę!). Na koniec wlewamy wąskim strumieniem espresso (można też użyć kawy rozpuszczalnej, zbożowej itp.). Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy np. cynamonem.
gin
Written on 31 października 2017
Wygląda bosko! Narobiłaś mi apetytu… 🙂
Kuchnia Marty
Written on 2 listopada 2017
🙂
Basia
Written on 2 listopada 2017
Jesienny must have! Pyszności
Kuchnia Marty
Written on 2 listopada 2017
Dokładnie 🙂