Puszyste dyniowe pancakes z puree z dyni, korzennymi przyprawami, polane miodem z dodatkiem orzechów włoskich – PYYYCHA! Nie mam nic lepszego w chłodne jesienne dni.
Składniki na puree z dyni:
- 1 dynia hokkaido
- oliwa
Składniki na pancakes:
- 1 ¼ szklanki mąki tortowej pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do ciastek lub pierników
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek puree z dyni
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- szczypta kardamonu
Wykonanie puree z dyni:
Dynię umyć, nie obierać ze skóry, pociąć w ćwiartki i oczyścić z nasion i włókiem. Każdą ćwiartkę natrzeć oliwą i umieścić w naczyniu żaroodpornym, ewentualnie owinąć folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać to temperatury 200 stopni, piec dynię ok. 30-40 minut aż będzie miękka.
Po upieczeniu pozostawić to przestygnięcia. Miąższ oddzielić od skóry np. przy pomocy łyżki i zmiksować blenderem na puree.
Takie puree można podawać zamiast ziemniaków do obiadu, można tez przygotować z niego zupę lub dodawać do makaronu.
Wykonanie dyniowych pancakes:
W jednej misce eymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej), w drugiej mokre (jajko, mleko, masło i puree z dyni).
Połączyć suche i mokre składniki (mokre dodać do suchych) energicznie mieszając.
Na patelni rozpuścić tłuszcz i smażyć dyniowe pancakes podobnie jak naleśniki (po 3 łyżki ciasta na każdy pancakes) ok. 4 minut z każdej strony.
Miód, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i kardamon wymieszać aż składniki się połączą.
Dyniowe pancakes podawać polane sosem miodowo pomarańczowym i posypane orzechami włoskimi.
Kulinarnie - Niebanalnie
Written on 20 stycznia 2016
Odkąd pierwszy raz zrobiłam pancakes w moim domu mają teraz stałe miejsce w naszym menu.
Piękne zdjęcia! Pozdrawiam.