Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3400.900 - Faworki na jogurcie
2
Faworki na jogurcie
  • 3400.900 - Faworki na jogurcie

Słodkie, chrupiące faworki na jogurcie to troszeczkę inna wersja klasycznych chruścików. Chyba każdy jako dziecko uwielbiał się nimi zajadać! Najczęściej przygotowywane w domach w czasie karnawału, z okazji tłustego czwartku.

3385.900 - Faworki na jogurcie

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 50 ml spirytusu lub wódki

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

3356.900 - Faworki na jogurcie

W misce mieszamy 200 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy ciasto, jeśli nie jest zwięzłe podsypujemy pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie jednak nie powinno się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy nożem lub radełkiem paski o szerokości ok. 3 cm., które dzielimy na mniejsze fragmenty. Środek paska nacinamy i przewijamy jeden koniec przez powstały otwór.

3360.900 - Faworki na jogurcie

W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

Przed podaniem posypujemy faworki cukrem pudrem.

3292.900 - Faworki na jogurcie

3392.900 - Faworki na jogurcie

Komentarze

Pozostaw odpowiedź