Słodkie, chrupiące faworki na jogurcie to troszeczkę inna wersja klasycznych chruścików. Chyba każdy jako dziecko uwielbiał się nimi zajadać! Najczęściej przygotowywane w domach w czasie karnawału, z okazji tłustego czwartku.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 50 ml spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W misce mieszamy 200 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy ciasto, jeśli nie jest zwięzłe podsypujemy pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie jednak nie powinno się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy nożem lub radełkiem paski o szerokości ok. 3 cm., które dzielimy na mniejsze fragmenty. Środek paska nacinamy i przewijamy jeden koniec przez powstały otwór.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.
Przed podaniem posypujemy faworki cukrem pudrem.
Dagmara
Written on 23 maja 2020
Rewejacyjne, pyszne, zrobiłam z podwójnej porcji. Polecam!
Kuchnia Marty
Written on 26 maja 2020
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam!
Ewelina
Written on 10 lutego 2021
Świetne są, wyszły idealne- chrupiące ale nie twarde, i pyszne 🙂
Kuchnia Marty
Written on 18 lutego 2021
Bardzo się cieszę!
Magdalena Piotrowska
Written on 11 lutego 2021
Pyszne, rewelacyjne! Zamiast proszku dałam sodę. Wspaniałe wyszły.
Kuchnia Marty
Written on 18 lutego 2021
Bardzo się cieszę!