Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1515.900 - Fèves au jambon (bób z szynką)
Fèves au jambon (bób z szynką)
  • 1515.900 - Fèves au jambon (bób z szynką)

Fèves au jambon (bób z szynką) to francuska potrawa, której głównymi składnikami jest bób i szynka. W połączeniu ze śmietaną danie smakuję wybornie. Taki bób z szynką jest idealny jeśli chcemy przygotować szybki i łatwy obiad, który zaskoczy smakiem 🙂

1534.900 - Fèves au jambon (bób z szynką) 

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 100 g śmietany kwaśnej 18%
  • 120 g szynki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju

1499.900 - Fèves au jambon (bób z szynką)

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (jeśli używamy mrożonego bobu to ok. 25-30 minut). Odcedzamy i przykrywamy żeby nie ostygł.

Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy śmietanę  i zagotowujemy. Czekamy aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy bób, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

1492.900 - Fèves au jambon (bób z szynką)

Fèves au jambon  podajemy ciepłe.

1503.900 - Fèves au jambon (bób z szynką)

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź