Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi to ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za piersią z kurczaka. Pierzynka serowo majonezowa sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie, a podsmażony por, który znajduje się w środku nadaje daniu ciekawy smak.
Składniki na filety:
- 2 filety z kurczaka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Składniki na pierzynkę serowo majonezową:
- 50 g sera żółtego startego na tarce
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka świeżego tymianku
Składniki na frytki z marchwi:
- 4-5 długie, w miarę równe marchewki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
Dodatkowo:
- 2-3 białe części z pora
- 1 łyżka masła
- sól
- 1 brokuł
Przygotowanie filetów:
Filety myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy/grillujemy kurczaki na patelni (piersi nie muszą być idealnie wysmażone, będziemy je jeszcze zapiekać więc dojdą w piekarniku).
Przygotowanie frytek z marchwi:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.
Przygotowanie pierzynki serowo majonezowej:
W misce mieszamy majonez, ketchup i żółty ser. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce masła na patelni aż się zeszkli, doprawiamy do smaku solą.
Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.
Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą sztukę kładziemy podsmażonego pora i przykrywamy wszystko masą serowo majonezową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż masa się zarumieni ok. 20 minut.