Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8080.900 - Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi
Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi
  • 8080.900 - Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi to ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za piersią z kurczaka. Pierzynka serowo majonezowa sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie, a podsmażony por, który znajduje się w środku nadaje daniu ciekawy smak.

8072.900 - Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Składniki na filety:

  • 2 filety z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy

 

Składniki na pierzynkę serowo majonezową:

  • 50 g sera żółtego startego na tarce
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku

 

Składniki na frytki z marchwi:

  • 4-5 długie, w miarę równe marchewki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista

 

Dodatkowo:

  • 2-3 białe części z pora
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 brokuł

8061.900 - Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Przygotowanie filetów:

Filety myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy/grillujemy kurczaki na patelni (piersi nie muszą być idealnie wysmażone, będziemy je jeszcze zapiekać więc dojdą w piekarniku).

 

Przygotowanie frytek z marchwi:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

 

Przygotowanie pierzynki serowo majonezowej:

W misce mieszamy majonez, ketchup i żółty ser. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce masła na patelni aż się zeszkli, doprawiamy do smaku solą.

8070.900 - Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą sztukę kładziemy podsmażonego pora i przykrywamy wszystko masą serowo majonezową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż masa się zarumieni ok. 20 minut.

8080.900 - Filet z kurczaka pod pierzynką serowo majonezową z frytkami z marchwi

Pozostaw odpowiedź