Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9718.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym
Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym
  • 9718.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Delikatna rybka, otulona szynką z pysznym, cytrynowym sosem, do tego ulubione warzywa i ryż – pycha! Danie nie tylko rewelacyjnie smakuje ale i pięknie się prezentuje.

9706.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Składniki na dorsza:

  • 500 g fileta z dorsza
  • 120 g szynki dojrzewającej
  • sól
  • pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • kilka gałązek koperku

 

9710.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Składniki na sos cytrynowo koperkowy

  • 150 ml słodkiej śmietany 30%
  • 75 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku

 

Dodatkowo:

  • 200 g małych marchewek
  • 200 g ryżu

 

9671.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Przygotowanie dorsza:

Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na 4 porcje. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchy układamy kilka gałązek koperku i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie owijamy kawałki dorsza w szynkę, układamy w naczyniu do zapiekanie i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

9688.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Przygotowanie sosu cytrynowo koperkowego:

W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion i sok z cytryny, redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, musztardę, masło, drobno posiekany koperek i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

9699.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Marchewki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Filety z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym podajemy z marchewkami i ryżem.

9730.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

9728.900 - Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź