Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Delikatna rybka, otulona szynką z pysznym, cytrynowym sosem, do tego ulubione warzywa i ryż – pycha! Danie nie tylko rewelacyjnie smakuje ale i pięknie się prezentuje.
Składniki na dorsza:
- 500 g fileta z dorsza
- 120 g szynki dojrzewającej
- sól
- pieprz
- sok z ½ cytryny
- kilka gałązek koperku
Składniki na sos cytrynowo koperkowy
- 150 ml słodkiej śmietany 30%
- 75 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- 1 pęczek koperku
Dodatkowo:
- 200 g małych marchewek
- 200 g ryżu
Przygotowanie dorsza:
Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na 4 porcje. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchy układamy kilka gałązek koperku i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie owijamy kawałki dorsza w szynkę, układamy w naczyniu do zapiekanie i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Przygotowanie sosu cytrynowo koperkowego:
W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion i sok z cytryny, redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, musztardę, masło, drobno posiekany koperek i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Marchewki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Filety z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym podajemy z marchewkami i ryżem.