Szukacie pomysłu na szybki i niebanalny obiad? Filet z kurczaka pod pierzynką z pora, sera i majonezu to idealna propozycja. Tak przygotowany kurczak będzie delikatny i soczysty. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 2 białe części pora
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 4 łyżki majonezu
- 150 g tartego sera użyłam cheddar
Przygotowanie:
Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle aż się zeszkli i doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy żeby ostygł. Gdy por jest już zimny dodajemy do niego starty ser i majonez. Dokładnie mieszamy.
Filety myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przecinamy wzdłuż na pół. Mięso posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Pierzynkę z pora i majonezu nakładamy na filety z kurczaka. Zapiekamy przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie okrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 5 minut.
Filet z kurczaka pod pierzynką z pora podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Fryzjer
Written on 30 marca 2022
Zrobiłam na ostro z dodatkiem papryczki chili, wyszło pysznie.