Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Filet z kurczaka w sosie porowym
Filet z kurczaka w sosie porowym
  • Filet z kurczaka w sosie porowym

Filet z kurczaka w sosie porowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które smakiem zachwyci całą rodzinę. Soczyste mięso w delikatnym kremowym sosie idealnie pasuje do smaku i aromaty wędzonego boczku. Polecam!

Filet z kurczaka w sosie porowym

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 150 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • ½ szklanki rosołu
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Filet z kurczaka w sosie porowym

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy olej i masło. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Odstawimy na bok.

Na drugiej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek się lekko zarumieni dodajemy pory pokrojone w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę – jeśli z wytopionego boczku jest mało tłuszczu można dodać łyżkę oleju lub masła. Całość dusimy aż por zmięknie. Posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Warzywa zalewamy rosołem i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy musztardę i śmietanę. Mieszamy i próbujemy sos. Doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem i ewentualnie solą.

Do sosu dodajemy podsmażone filety z kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut.

Filet z kurczaka w sosie porowym podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Filet z kurczaka w sosie porowym

Filet z kurczaka w sosie porowym

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź