Śledź jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Ile gospodyń tyle przepisów na tę rybkę. Ja dziś przygotowałam filety ze śledzia w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami. Użyłam filetów ze śledzia firmy Graal i musze przyznać, że danie wyszło rewelacyjne w smaku. Tak przygotowane śledzie są bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu.
Składniki na 3-4 porcje:
- 3 puszki filetów ze śledzia w oleju GRAAL (3 x 170 g)
- 1 czerwona cebula
- 8-10 suszonych pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka (płaska) suszonego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 całe ziela angielskie
- pieprz
- olej z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Suszone pomidory kroimy w paseczki, czosnek w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy pomidory z czosnkiem, kaparami, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Na dnie słoika umieszczamy kilka łyżek przygotowanej mieszanki, na niej układamy kawałki odsączonego fileta ze śledzia, na rybę ponownie kładziemy suszone pomidory i tak dalej do wykończenia składników. Całość zalewamy oliwą, która pozostała z suszonych pomidorów. Słoik ze śledziami umieszczamy w lodówce na 1 dobę.
Smacznego!
Paulina Mąka
Written on 28 grudnia 2016
Bardzo fajny przepis, choć do śledzia od dłuższego czasu nie mogę się przekonać, od ostatniego zatrucia w sumie. PS. Fajny efekt spadających śnieżynek – mogę spytać jak to zrobiłaś? ;>
Kuchnia Marty
Written on 28 grudnia 2016
Dziękuję! Paulino, ten śnieg to taki specjalny dodatek do wordpress’a 🙂
Kamila
Written on 8 sierpnia 2017
Fajny przepis idealnie teraz na lato lubię sobie wyjąć coś z lodówki i na zimno zjeść. Zaraz zabieram się za przyrządzanie bo szukałam czegoś takiego.
Magda
Written on 16 sierpnia 2017
Ja bardzo lubię to danie świetnie nadaje się na ciepłe dni a śledzie uwielbiam w zasadzie pod każdą postacią. Warto sobie spróbować.