Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Focaccia z oliwkami i cebulą
Focaccia z oliwkami i cebulą
  • Focaccia z oliwkami i cebulą

Focaccia to włoskie pieczywo, zazwyczaj podawane przed głównym posiłkiem. Ja dziś zapraszam na Focaccia z oliwkami i cebulą. Aby ten prosty, domowy chlebek smakował jak z prawdziwej, włoskiej piekarni koniecznie trzeba użyć najlepszej oliwy z oliwek. Ja wybrałam sycylijską Oliwę z Oliwek Extra Virgin Frantoi Cutrera Primo. We Włoszech okrzyknięto ją KRÓLOWĄ WŁOSKIEJ KUCHNI, a sam Marco Oreggia, najsłynniejszy ekspert i pasjonat „płynnego lub zielonego złota” (tak Włosi nazywają Oliwę), twórca przewodnika po najlepszych Oliwach Extra Virgin świata Guida Flos Olei uznał ją za jedną z najlepszych oliw na świecie! Więcej o tej oliwie możecie poczytaj w moim wcześniejszym wpisie TUTAJ.

Focaccia z oliwkami i cebulą

Składniki na ciasto:

Dodatkowo:

Focaccia z oliwkami i cebulą

Przygotowanie ciasta:

W miseczce mieszamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1-1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Focaccia z oliwkami i cebulą

Przygotowanie Focaccia:

Oliwki i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki.

Prostokątną formę do pieczenia smarujemy oliwą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut, a następnie rozciągamy na całą powierzchnię blachy. Ja tym razem podzieliłam ciasto na sześć równych części, każdą rozwałkowałam na okrągły placek i umieściłam na dużej blasze do pieczenia. Każdy placek Focaccia skrapiamy oliwą i robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców.

Focaccia z oliwkami i cebulą

Na koniec na każdą focaccia układamy po kilka plasterków cebuli i oliwek. Całość posypujemy morską solą i ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia – tym razem na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chlebki pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor!

Upieczone Focaccia przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego!

Focaccia z oliwkami i cebulą
Focaccia z oliwkami i cebulą

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź