Focaccia to włoskie pieczywo, zazwyczaj podawane przed głównym posiłkiem. Ja dziś zapraszam na Focaccia z oliwkami i cebulą. Aby ten prosty, domowy chlebek smakował jak z prawdziwej, włoskiej piekarni koniecznie trzeba użyć najlepszej oliwy z oliwek. Ja wybrałam sycylijską Oliwę z Oliwek Extra Virgin Frantoi Cutrera Primo. We Włoszech okrzyknięto ją KRÓLOWĄ WŁOSKIEJ KUCHNI, a sam Marco Oreggia, najsłynniejszy ekspert i pasjonat „płynnego lub zielonego złota” (tak Włosi nazywają Oliwę), twórca przewodnika po najlepszych Oliwach Extra Virgin świata Guida Flos Olei uznał ją za jedną z najlepszych oliw na świecie! Więcej o tej oliwie możecie poczytaj w moim wcześniejszym wpisie TUTAJ.
Składniki na ciasto:
- 8 g suchych drożdży
- 225 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 325-335 g mąki pszennej typ 550
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki Oliwy z Oliwek Extra Virgin Frantoi Cutrera Primo
Dodatkowo:
- garść czarnych oliwek
- 1 czerwoną cebulę
- 1-2 łyżki soli morskiej
- Oliwa z Oliwek Extra Virgin Frantoi Cutrera Primo
Przygotowanie ciasta:
W miseczce mieszamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1-1 ½ godziny do wyrośnięcia.
Przygotowanie Focaccia:
Oliwki i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Prostokątną formę do pieczenia smarujemy oliwą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut, a następnie rozciągamy na całą powierzchnię blachy. Ja tym razem podzieliłam ciasto na sześć równych części, każdą rozwałkowałam na okrągły placek i umieściłam na dużej blasze do pieczenia. Każdy placek Focaccia skrapiamy oliwą i robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców.
Na koniec na każdą focaccia układamy po kilka plasterków cebuli i oliwek. Całość posypujemy morską solą i ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia – tym razem na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chlebki pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor!
Upieczone Focaccia przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
Olivka Pasta Fresca
Written on 1 kwietnia 2022
Focaccia jest świetna na imprezkę. Zwłaszcza taka… 🙂