Sezon na cukinie jeszcze trwa.. w ogrodzie mam jeszcze kilka sztuk więc postanowiłam przygotować frytki z cukinii panierowane w parmezanie. Pyszna, aromatyczna panierka i delikatna cukinia w środku. Jak dla mnie pycha!
Składniki na ciasto:
- 2 cukinie
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
Składniki na panierkę:
- 40 g tartego parmezanu
- 60 g bułki tartej
- pieprz
Dodatkowo:
- ok. 100 g mąki tortowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy w słupki/frytki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy parmezan z bułką tartą, podajemy odrobinę pieprzu i mieszamy. Mąkę łączymy z odrobiną soli i pieprzu.
Frytki z cukinii najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanu. Układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Frytki z cukinii pieczemy ok. 20-30 minut. Panierka ma się ładnie zarumienić.
Podajemy z dipem czosnkowym lub pomidorowym.
Kulinarnie-niebanalnie
Written on 15 października 2015
Bardzo ciekawy, nietypowy pomysł!