Od kilku lat coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania gęsiny w narodowe Święto Niepodległości.
11 listopada również wspominamy św. Marcina i to na jego część na polskie stoły pomału powraca zapomniana przez wielu gęś.
Skąd się wziął ten staropolski zwyczaj i wiele przysłów i powiedzeń takich jak: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina” lub „Na Marcina gęś do komina” o tym poniżej.
Historia głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Jednak nie chciał on przyjąć tego urzędu i schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym kryjówkę Marcina. I w ten oto sposób Marcin został biskupem, a pieczona na św. Marcina gęś przeszła do tradycji i zachowała się po dzień dzisiejszy.
Mało kto wie, że jesteśmy jednym z największych w Europie hodowców gęsi i niestety głównie eksportujemy ten pyszny narodowy produkt za granice. Warto również wspomnieć, że w Kujawsko-pomorskim w Kołudzie Wielkiej znajduje się Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny posiadający na swoim terenie hodowle gęsi białej kołudzkiej zwanej również „gęsią owsianą”. Hodowane w Kołudzie gęsi są słynne na całą Europę, a ich mięso wyjątkowo zdrowe, bo zawiera jedynie 3,5-5% tłuszczu.
Oprócz niskiej zawartości tłuszczu mięso gęsie zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka (ponad 23%) oraz witamin z grupy B oraz kwasy omega 3 i omega 6.
W ostatnim czasie coraz częściej można bez problemu kupić gęsie mięso w większych sklepach, szczególnie w okresie poprzedzającym święto Niepodległości.
Z racji, że od kilku lat mieszkam w Ostromecku, które należy do Gęsinowego Szlaku Kulinarnego (szlak ten powstał, aby przywrócić i podtrzymać staropolską tradycję serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach), co roku uczestniczę w Festiwalu Gęsiny.
W tym roku również już po raz ósmy zorganizowana będzie akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Największy jarmark gęsiny w Polsce odbędzie się w Przysieku pod Toruniem w dniach 11-12 listopada. Jak co roku można będzie zobaczyć pokazy kulinarne w wykonaniu najlepszych kucharzy, uczyć się i poznawać ich techniki kulinarne oraz delektować się specjałami z gęsiny i nie tylko. Organizatorzy jak zawsze zadbają również o oprawę muzyczną, nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych i konkursów z nagrodami.
Jeśli akurat będziecie w pobliżu to zachęcam do wzięcia udziału w tym wydarzeniu.
Osobiście cieszę się, że są organizowane takie akcje jak „Czas na gęsinę”. Cieszę się również, że tak wiele restauracji oferuje w swoim menu dania z gęsiny, i że z roku na rok gęsina coraz częściej gości na stołach również w naszych domach.
Więcej do poczytania znajdziecie na:
https://www.facebook.com/czasnagesine
PRZEPISY:
1. Faszerowana pieczona gęś
Przepis znajdziecie (TUTAJ)
2. Sycąca zupa z brukwi na gęsinie
Przepis znajdziecie (TUTAJ)