Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7307.900 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami
4
Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami
  • 7307.900 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami.. Po prostu pycha! Rodzaj włoskich klusek bardzo przypominający nasze kopytka. Najczęściej podawane z różnego rodzaju sosami. Osobiście uwielbiam gnocchi następnego dnia podsmażane na masełku czosnkowym albo ziołowym!

7312.900 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

Składniki na gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka soli

Składniki na sos śmietanowo bazyliowy z suszonymi pomidorami:

  • 250 ml słodkiej śmietanki 18% do sosów i zup
  • 3 łyżki pesto z bazylii można kupić gotowe lub zrobić samemu (przepis na pesto znajdziesz tutaj)
  • 3 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz

7263.900 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na każdym kluseczku robimy widelcem charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia.

Gnocchi przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

7274.900 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy pesto z bazylii i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Często mieszając gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy gnocchi (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i łączymy z przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!

7293.900 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź