Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami.. Po prostu pycha! Rodzaj włoskich klusek bardzo przypominający nasze kopytka. Najczęściej podawane z różnego rodzaju sosami. Osobiście uwielbiam gnocchi następnego dnia podsmażane na masełku czosnkowym albo ziołowym!
Składniki na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżka soli
Składniki na sos śmietanowo bazyliowy z suszonymi pomidorami:
- 250 ml słodkiej śmietanki 18% do sosów i zup
- 3 łyżki pesto z bazylii można kupić gotowe lub zrobić samemu (przepis na pesto znajdziesz tutaj)
- 3 suszone pomidory
- sól
- pieprz
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na każdym kluseczku robimy widelcem charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia.
Gnocchi przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy pesto z bazylii i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Często mieszając gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy gnocchi (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i łączymy z przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego!
Karolina Górczyńska przez Facebook
Written on 15 października 2014
Smakowicie wygląda, ja cierpliwie czekam na słynną golonke w piwie. Pozdr
Marta
Written on 30 października 2014
obiecuję że będzie golonka!
Aneta Rusek przez Facebook
Written on 15 października 2014
Marta jak tylko bede w Pl wpadam na obiadek- BEZWZGLEDNIE!!!!!!!!
Marta
Written on 30 października 2014
zapraszam z rodziną na obiad i deser 😉