Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5023.900 - Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym
2
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym
  • 5023.900 - Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym

Chyba wszyscy uwielbiamy kopytka, ja dziś zapraszam na ich włoski odpowiednik czyli gnocci zapiekane z mięsem mielonym. Niezwykle sycący rodzaj zapiekanki, który zasmakuje każdemu. Aromatyczne mięso mielone w połączeniu z ziemniaczanymi kluseczkami rewelacyjnie smakuje pod serową pierzynką. Idealny obiad na zimowe dni. Polecam.

4997 horz - Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym

Składniki na gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka soli

 

Składniki na sos z mięsa mielonego:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400g)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 300 g pieczarek

 

Dodatkowo:

  • 80 g tartego parmezanu
  • 300 g tartej mozzarelli

 

4977 horz - Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym

Przygotowanie gnocchi:

Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na każdym kluseczku robimy widelcem charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia.

Gnocchi przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

5006.900 - Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy gnocchi (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy do dużym półmisku.

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Odstawiamy na bok.

 

Przygotowanie sosu z mięsa mielonego:

Cebulę kroimy w kostkę na patelni albo w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, podsmażamy kilka minut. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy ok. 10-15 minut często mieszając i dodajemy pomidory z puszki, zioła, trochę soli i pieprzu, zmniejszamy palnik i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty można podlać go wodą. Do mięsa dodajmy podsmażone pieczarki i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.

5013.900 - Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni.

No spód dużego naczynia do zapiekania przekładamy mięso mielone, na mięso układamy gnocchi. Całość posypujemy tartym parmezanem i mozzarellą. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30-40 minut aż ser się zarumieni.

Podajmy ciepłe. Smacznego!

5032.900 - Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź