Chyba wszyscy uwielbiamy kopytka, ja dziś zapraszam na ich włoski odpowiednik czyli gnocci zapiekane z mięsem mielonym. Niezwykle sycący rodzaj zapiekanki, który zasmakuje każdemu. Aromatyczne mięso mielone w połączeniu z ziemniaczanymi kluseczkami rewelacyjnie smakuje pod serową pierzynką. Idealny obiad na zimowe dni. Polecam.
Składniki na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżka soli
Składniki na sos z mięsa mielonego:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400g)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 300 g pieczarek
Dodatkowo:
- 80 g tartego parmezanu
- 300 g tartej mozzarelli
Przygotowanie gnocchi:
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na każdym kluseczku robimy widelcem charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia.
Gnocchi przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy gnocchi (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy do dużym półmisku.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Odstawiamy na bok.
Przygotowanie sosu z mięsa mielonego:
Cebulę kroimy w kostkę na patelni albo w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, podsmażamy kilka minut. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy ok. 10-15 minut często mieszając i dodajemy pomidory z puszki, zioła, trochę soli i pieprzu, zmniejszamy palnik i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty można podlać go wodą. Do mięsa dodajmy podsmażone pieczarki i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni.
No spód dużego naczynia do zapiekania przekładamy mięso mielone, na mięso układamy gnocchi. Całość posypujemy tartym parmezanem i mozzarellą. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30-40 minut aż ser się zarumieni.
Podajmy ciepłe. Smacznego!
Jaglusia
Written on 8 stycznia 2017
Takie potrawy to mogłabym jeść codziennie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Natkax72
Written on 9 stycznia 2017
Świetny przepis z którego dzisiaj skorzystam. Twój blog jest świetny.
Często tu zaglądam. Pozdrowiona 🙂