Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW
Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW
  • Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

Będąc nad morzem zawsze musiałam zjeść gofra.. To była taka nasza tradycja. Zawsze czekaliśmy z utęsknieniem na te chwile rozpusty. Jednak z przykrością musze stwierdzić, że coraz trudniej trafić na idealnie chrupiące i smaczne gofry. Nie wspomnę już o dodatkach takich jak prawdziwa bita śmietana!

2616 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

Dlatego postanowiłam, że czas zająć się domową produkcją tego uwielbianego przez wszystkich przysmaku. Naszą przygodę z goframi zaczęłam od wyboru gofrownicy – i tu może Was zaskoczę ale nie zastanawiałam się nad wyborem marki – wybór był oczywisty – Gofrownica polskiej firmy DEZAL-Pro. Jest to najlepszy sprzęt na rynku. Niezawodny, solidny i na długie lata. Wyróżnia go przede wszystkim wysoka moc, wynosząca od 1300 do 1600W (w zależności od modelu) oraz unikatowa, greblonowa powłoka zapobiegająca przywieraniu ciasta.

Od lat korzystamy z opiekacza wielofunkcyjnego tej marki (tutaj przeczytacie więcej) i z czystym sumieniem mogę Wam polecić ich produkty.

2506 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

2577 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

2615 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

Wybrałam Gofrownice DEZAL 301.7 LW kolor czarny o mocy 1300W. W kilka minut przygotujecie obłędne w smaku gofry na słodko jak i również na słono. Dodatkowo urządzenie jest przystosowane do pracy ciągłej i dzięki temu doskonale sprawdza się zarówno w domu jak również w hotelach, kawiarniach, lodziarniach, a także w innych punktach małej gastronomi.

Poniżej dane techniczne urządzenia oraz dwa przepisy i zdjęcia z naszych testów.

Dane techniczne:
  • Moc 1300W, 230V
  • Pokrywa metalowa malowana biała, czarna, czerwona lub szara
  • Ilość gofrów: 2
  • Temp. robocza ok 195 st. C
  • Lampki kontrolne z włącznikiem/wyłącznikiem prądu
  • Czas nagrzewania do 5 min
  • Czas pieczenia ok 3,5 min

Olejem smarujemy tylko raz zimne płyty przed rozpoczęciem pieczenia w danym dniu.

Jeśli rozważacie zakup gofrownicy to polecam Wam urządzenia marki Dezal-Pro.

2684 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

Klasyczne gofry jak dawniej
Składniki:
  • 275 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka klasa wielkości L (oddzielnie żółtko i białko)
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 140 ml wody gazowanej
Dodatkowo:
  • świeże owoce
  • cukier puder
  • dżem
  • bita śmietana
2671 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy miękkie masło z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę gazowaną i mleko. Miksujemy na jednolite ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Olejem smarujemy tylko raz zimne płyty przed rozpoczęciem pieczenia w danym dniu. Gdy gofrownica się nagrzeje, nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry – u mnie ok. 3,5 minuty.

Studzimy na kratce – dzięki temu gofry pozostaną chrupiące.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

2688 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

Gofry z serem cheddar i bekonem
2956 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW
Składniki:
  • 100 g startego sera cheddar
  • 125 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 jajka klasa wielkości L (oddzielnie żółtko i białko)
  • 200 ml mleka
  • 190 ml gazowanej wody
  • 280 g mąki tortowej
  • 150 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pęczek grubego szczypiorku
2839 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW
2883 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pokrojony w drobną kostkę boczek wytapiamy na patelni aż się zarumieni. Odstawiamy żeby przestygł. Szczypiorek siekamy, a ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce ucieramy miękkie masło z żółtkami, cukrem i solą. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę gazowaną i mleko. Miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy podsmażony boczek, ser i szczypiorek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Olejem smarujemy tylko raz zimne płyty przed rozpoczęciem pieczenia w danym dniu. Gdy gofrownica się nagrzeje, nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry – u mnie ok. 3,5 minuty.

Studzimy na kratce – dzięki temu gofry pozostaną chrupiące.

Podajemy np. z sosem BBQ. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

2950 - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z MARKĄ DEZAL-PRO

73262877 775783442894735 3735982602415243264 n - Gofry jak dawniej – test Gofrownicy DEZAL 301.7 LW

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź