Będąc nad morzem zawsze musiałam zjeść gofra.. To była taka nasza tradycja. Zawsze czekaliśmy z utęsknieniem na te chwile rozpusty. Jednak z przykrością musze stwierdzić, że coraz trudniej trafić na idealnie chrupiące i smaczne gofry. Nie wspomnę już o dodatkach takich jak prawdziwa bita śmietana!
Dlatego postanowiłam, że czas zająć się domową produkcją tego uwielbianego przez wszystkich przysmaku. Naszą przygodę z goframi zaczęłam od wyboru gofrownicy – i tu może Was zaskoczę ale nie zastanawiałam się nad wyborem marki – wybór był oczywisty – Gofrownica polskiej firmy DEZAL-Pro. Jest to najlepszy sprzęt na rynku. Niezawodny, solidny i na długie lata. Wyróżnia go przede wszystkim wysoka moc, wynosząca od 1300 do 1600W (w zależności od modelu) oraz unikatowa, greblonowa powłoka zapobiegająca przywieraniu ciasta.
Od lat korzystamy z opiekacza wielofunkcyjnego tej marki (tutaj przeczytacie więcej) i z czystym sumieniem mogę Wam polecić ich produkty.
Wybrałam Gofrownice DEZAL 301.7 LW kolor czarny o mocy 1300W. W kilka minut przygotujecie obłędne w smaku gofry na słodko jak i również na słono. Dodatkowo urządzenie jest przystosowane do pracy ciągłej i dzięki temu doskonale sprawdza się zarówno w domu jak również w hotelach, kawiarniach, lodziarniach, a także w innych punktach małej gastronomi.
Poniżej dane techniczne urządzenia oraz dwa przepisy i zdjęcia z naszych testów.
Dane techniczne:
- Moc 1300W, 230V
- Pokrywa metalowa malowana biała, czarna, czerwona lub szara
- Ilość gofrów: 2
- Temp. robocza ok 195 st. C
- Lampki kontrolne z włącznikiem/wyłącznikiem prądu
- Czas nagrzewania do 5 min
- Czas pieczenia ok 3,5 min
Olejem smarujemy tylko raz zimne płyty przed rozpoczęciem pieczenia w danym dniu.
Jeśli rozważacie zakup gofrownicy to polecam Wam urządzenia marki Dezal-Pro.
Klasyczne gofry jak dawniej
Składniki:
- 275 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka klasa wielkości L (oddzielnie żółtko i białko)
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 140 ml wody gazowanej
Dodatkowo:
- świeże owoce
- cukier puder
- dżem
- bita śmietana
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy miękkie masło z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę gazowaną i mleko. Miksujemy na jednolite ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Olejem smarujemy tylko raz zimne płyty przed rozpoczęciem pieczenia w danym dniu. Gdy gofrownica się nagrzeje, nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry – u mnie ok. 3,5 minuty.
Studzimy na kratce – dzięki temu gofry pozostaną chrupiące.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gofry z serem cheddar i bekonem
Składniki:
- 100 g startego sera cheddar
- 125 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 3 jajka klasa wielkości L (oddzielnie żółtko i białko)
- 200 ml mleka
- 190 ml gazowanej wody
- 280 g mąki tortowej
- 150 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pęczek grubego szczypiorku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pokrojony w drobną kostkę boczek wytapiamy na patelni aż się zarumieni. Odstawiamy żeby przestygł. Szczypiorek siekamy, a ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce ucieramy miękkie masło z żółtkami, cukrem i solą. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę gazowaną i mleko. Miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy podsmażony boczek, ser i szczypiorek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Olejem smarujemy tylko raz zimne płyty przed rozpoczęciem pieczenia w danym dniu. Gdy gofrownica się nagrzeje, nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry – u mnie ok. 3,5 minuty.
Studzimy na kratce – dzięki temu gofry pozostaną chrupiące.
Podajemy np. z sosem BBQ. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z MARKĄ DEZAL-PRO