Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9455.900 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
4
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
  • 9455.900 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Dziś jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni – gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na to danie, ja dziś podzielę się swoim! Najbardziej lubię gołąbki z młodej kapusty, są delikatne i pyszne. Zamiast pomidorowego sosu polecam sos z suszonych grzybów.

9438.900 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Składniki na gołąbki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 cebule
  • 200 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cząbru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 główki młodej kapusty
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 całe ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml bulionu grzybowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny
  • 20 g grzybów suszonych

 

9344.900 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Przygotowanie sosu:

Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.

9342.900 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Przygotowanie gołąbków:

Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy uszkodzone liście i blanszujemy/gotujemy kapustę we wrzątku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy u nasady nożem gruby nerw.

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę i sos sojowy, wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

9433.900 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Na każdym liściu układamy po 2 łyżki nadzienia. Najpierw składamy boki to środka, a następnie zwijamy w rulon. Zawinięte gołąbki ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy przygotowanym sosem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

Gotowe gołąbki wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy) i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.

Gołąbki podajemy polane sosem.

9455.900 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź