Dziś jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni – gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na to danie, ja dziś podzielę się swoim! Najbardziej lubię gołąbki z młodej kapusty, są delikatne i pyszne. Zamiast pomidorowego sosu polecam sos z suszonych grzybów.
Składniki na gołąbki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 cebule
- 200 g ryżu basmati
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżka cząbru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 główki młodej kapusty
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera korzeniowego
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2-3 całe ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 400 ml bulionu grzybowego
- 1 łyżka majeranku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz czarny
- 20 g grzybów suszonych
Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.
Przygotowanie gołąbków:
Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy uszkodzone liście i blanszujemy/gotujemy kapustę we wrzątku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy u nasady nożem gruby nerw.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę i sos sojowy, wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdym liściu układamy po 2 łyżki nadzienia. Najpierw składamy boki to środka, a następnie zwijamy w rulon. Zawinięte gołąbki ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy przygotowanym sosem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.
Gotowe gołąbki wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy) i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.
Gołąbki podajemy polane sosem.
Mieszanki do pieczenia chleba
Written on 6 czerwca 2016
Młoda kapusta, pyszny farsz- pycha gołąbki!
Kuchnia Marty
Written on 6 czerwca 2016
🙂 Dziękuję!
Bastic
Written on 18 czerwca 2016
Witam, danie bardzo dobre w smaku. Niestety nie wyszedl mi sos, warzywa odzielily sie od wody. Także na dnie zamiast sosu miałem wode, a warzywa zostały na gołąbkach 🙂
Kuchnia Marty
Written on 18 czerwca 2016
Cieszę się, że gołąbki smakowały, a co do sosu to nie wiem czemu się tak zrobiło – może spróbuj go zmiksować 🙂