Dziś oryginalna i niebanalna grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami. Próbowaliście już kiedyś wątróbki z grilla? Polecam! Delikatna i soczysta w smaku, a do tego pyszna i zdrowa sałatka z mnóstwem warzyw.
Składniki:
- 300 g kurzej wątróbki
- 2 cebule
- 1 jabłka
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
Składniki na marynatę:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Składniki na sałatkę:
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g sałaty lodowej
- kilka różyczek brokuły
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- ½ czerwonej cebuli
Składniki na sos:
- 1 łyżka octu białego winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie wątróbki:
Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i wkładamy na ok. godzinę do marynaty. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Jabłka również kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne (ja nie obieram jabłek ze skórki). Wątróbkę, cebulę i jabłka nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków i grillujemy ok. 35-40 minut.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos łączymy i ucieramy/mieszamy aż sos będzie jednolity.
Przygotowanie sałatki:
Szpinak i sałatę płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, a cebule w cienkie plasterki. Szpinak i sałatę układamy na talerzu. Na sałacie układamy brokuły i pomidorki, posypujemy cebulą i polewamy sosem.
Szaszłyki z wątróbki układamy na sałacie.