Grillowane roladki z cukinii z zieloną pastą są idealną przekąską na imprezę. Szybkie i smaczne, a do tego bardzo dietetyczne! Polecam!
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Składniki na zieloną pastę:
- ½ szklanki zielonego groszku lub bobu
- 1 garść rukoli
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plasterek smarujemy niewielką ilością oliwy, solimy i pieprzymy. Grillujemy kilka minut.
Groszek lub bób gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy rukolę, przeciśnięte ząbki czosnku, słonecznik i oliwę. Miksujemy aż pasta będzie miała kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Plasterki cukinii smarujemy zieloną pastą i zwijamy w roladki. Przewiązujemy szczypiorkiem.
foodmania
Written on 19 stycznia 2015
świetna przystawka!
Kraina Miodem Płynąca
Written on 19 stycznia 2015
Jestem pod wrażeniem tych roladek- to tylko zwinięta cukinia, ale świetnie się prezentuje!
Marta
Written on 19 stycznia 2015
Dziękuję 🙂