Jedna z najpopularniejszych polskich zup – grochówka wojskowa z całego grochu! Sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni. Gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką. Po prostu pyszna!
Składniki:
- 250 g całego grochu
- 150 g chudego surowego wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy
- 200 g wędzonych żeberek
- 1-2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 5 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Groch cały przebieramy, zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 6 godzin. Wędzone żeberka i boczek oraz ziele angielskie i liść laurowy zalewamy ok. 2 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie płuczemy groch na sicie i dodajemy do wywaru (cały groch będzie gotował się ok. godziny).
Warzywa obieramy. Pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w plasterki.
Mniej więcej w połowie czasu potrzebnego do ugotowania grochu dodajemy do garnka pokrojone i starte warzywa. Przykrywamy pokrywką i dalej gotujemy.
Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka i boczek, gdy lekko przestygną kroimy je w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy kiełbasę, boczek i żeberka, smażymy aż mięso się zarumieni.
Mięso ponownie dodajemy do zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy (sól, pieprz, majeranek, cząber i tymianek).
Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Paulina Smolarz
Written on 21 marca 2019
Świetny przepis… Polecam, wiele innych przepisów jest z zasmażką, niestety przy pewnych problemach gastrycznych – to zbyt ciężkie i zupełnie odpada – ale ten przepis świetnie mi podpasował (owszem troszkę co zmodyfikowałam, ale fundament został ten sam). Serio, polecam! Wielkie dzięki za udostępnienie swojego pomysłu innym 😉
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2019
Paulino Bardzo się cieszę, że mój przepis przypadł Ci do gustu 🙂
Pozdrawiam