Kolejna odsłona gruszek. Dziś gruszki z masą orzechową i karmelem. Deser, który na pewno zasmakuje zwolennikom orzechów.
- 4 gruszki
- 200 g cukru
- 1 litr wody
Składniki na masę orzechową:
- 100 g zmielonych orzechów włoskich (można użyć do tego blendera)
- 2 łyżki śmietany 36% (nie śmietanki w płynie, chodzi o gęstą słodką śmietanę)
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na sos karmelowy:
- kilka całych, obranych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
Wodę z cukrem zagotować (można też dodać ulubione przyprawy – cynamon, wanilię, goździki). Gruszki umyć, obrać ze skórki zostawiając ogonki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującej wody. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć i odłożyć żeby przestygły.
Śmietanę, cukier puder i zmielone orzechy połączyć razem. Powstałą masę można schować do lodówki będzie łatwiej formować kulki.
Masło rozpuścić z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, mieszając.
Z masy orzechowej formujemy w rękach kulki (wielkości orzecha włoskiego) i napełniamy połówki gruszek. Całość polewamy sosem karmelowym.