Dziś propozycją na prostą i szybką przystawkę. Gruszki z serem pleśniowym w szynce. Słodkie soczyste gruszki, aromatyczny ser pleśniowy połączony z orzechami i wyrazisty smak dojrzewającej szynki. To musiało być pyszne! Idealne połączenie smaków i aromatów.
Składniki:
- 3 gruszki
- 100 g sera pleśniowego użyłam srebrny lazur
- 150 g serka kremowego
- 12 plasterków szynki wędzonej surowej dojrzewającej
- 20 g orzechów włoskich
- natka pietruszki
- 1 garść rukoli
- pieprz
Przygotowanie:
Gruszki myjemy i kroimy, każdą na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne. W miseczce łączymy ser pleśniowy z serkiem kremowym, dodajemy posiekane orzechy i natkę pietruszki i mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Przygotowaną masą napełniamy gruszki (dokładniej wgłębienia po usuniętych gniazdach nasiennych), posypujemy rukolą i każda ćwiartkę owijamy plasterkiem szynki.
Smacznego!