Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Gulasz po myśliwsku
2
Gulasz po myśliwsku
  • Gulasz po myśliwsku

Gulasz po myśliwsku do doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Niezwykle aromatyczny sos z dodatkiem grzybów i papryki idealnie pasuje do kaszy gryczanej i placków ziemniaczanych. Dla złagodzenia smaku sosu można podawać go z kleksem z kwaśnej śmietany. Polecam!

3412 - Gulasz po myśliwsku

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego (użyłam karkówki)
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mielonej, wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 garść suszonych grzybów (podgrzybek, prawdziwek)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 50 g mąki pszennej
  • ok. 3 szklanek wody

Dodatkowo:

  • 3-4 ogórki kiszone

3391 - Gulasz po myśliwsku

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy ok. 20 minut.

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Następnie posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju aż się zarumieni.

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Pietruszkę i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach, marchewkę kroimy w grubsze plasterki. Warzywa i namoczone grzyby dodajemy do mięsa i podsmażamy kilka minut. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy i dusimy/gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 ½ – 2 godziny.

Pod koniec ewentualnie doprawiamy gulasz po myśliwsku solą i pieprzem. Do gotowego gulaszu pod koniec gotowania można dodać też pokrojone w plasterki ogórki kiszone, ale osobiście wolę podać je oddzielnie.

Gulasz po myśliwsku podajemy z kaszą lub innymi dodatkami.

Smacznego!

3423 - Gulasz po myśliwsku

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź