Gulasz po myśliwsku do doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Niezwykle aromatyczny sos z dodatkiem grzybów i papryki idealnie pasuje do kaszy gryczanej i placków ziemniaczanych. Dla złagodzenia smaku sosu można podawać go z kleksem z kwaśnej śmietany. Polecam!
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego (użyłam karkówki)
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mielonej, wędzonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 korzeń pietruszki
- 1-2 marchewki
- kawałek selera
- 1 czerwona papryka
- 1 garść suszonych grzybów (podgrzybek, prawdziwek)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 50 g mąki pszennej
- ok. 3 szklanek wody
Dodatkowo:
- 3-4 ogórki kiszone
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy ok. 20 minut.
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Następnie posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju aż się zarumieni.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Pietruszkę i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach, marchewkę kroimy w grubsze plasterki. Warzywa i namoczone grzyby dodajemy do mięsa i podsmażamy kilka minut. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy i dusimy/gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 ½ – 2 godziny.
Pod koniec ewentualnie doprawiamy gulasz po myśliwsku solą i pieprzem. Do gotowego gulaszu pod koniec gotowania można dodać też pokrojone w plasterki ogórki kiszone, ale osobiście wolę podać je oddzielnie.
Gulasz po myśliwsku podajemy z kaszą lub innymi dodatkami.
Smacznego!
asia
Written on 21 sierpnia 2021
ile wody
Kuchnia Marty
Written on 22 sierpnia 2021
Asiu bardzo przepraszam – już uzupełniłam przepis. Dodajemy ok. 3 szklanek wody.