Dziś coś dla miłośników czerwonego mięsa – aromatyczny gulasz wołowy z czerwonym winem jest idealną potrawą na zimowe dni. Pyszny, sycący dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam! Do tego wystarczą ziemniaki lub kasza i mamy gotowy obiad!
Składniki:
- 600 g Rostbefu wołowego
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 2-3 marchewki
- 3 małe czerwone cebule
- 225 ml czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 liście laurowe
- 3 całe ziela angielskie
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość spora kostkę. Korzeń pietruszki i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w pióra, a obraną marchewkę w plasterki.
W dość dużym rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Gdy wołowina lekko się zarumieni dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Smażymy ok. 5 minut i zalewamy winem. Gotujmy aż połowa wina wyparuje. Po tym czasie dodajemy cząber, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy trochę soli i pieprzu i zalewamy wszystko wodą. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje (ok. 2 – 2 ½ godz.). Gulasz doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.