Rozgrzewający i lekko pikantny gulasz z chorizo i ciecierzycą to idealne danie na jesienne i deszczowe dni. Pikantna, hiszpańska kiełbasa idealnie komponuje się z papryką i pomidorami, a cieciorka sprawia, że danie jest bardzo syte. Całość przygotujecie w ok. 30 minut. Praktycznie wszystkie składniki do przygotowania tego dania dostaniecie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 225 g kiełbasy chorizo
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka cieciorki konserwowej (ciecierzycy) 400 g
- 1 puszka pomidorów w zalewie 400 g
- 2 świeże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej wędzonej mielonej papryki
- szczypta suszonego oregano
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- pieczywo
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż cebule lekko się zeszkli i dodajemy kiełbasę chorizo pokrojoną w plasterki. Smażymy aż kiełbas się zarumieni. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy ok. 7 minut i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i świeże pomidory pokrojone w kostkę, dusimy na małym ogniu ok. 10 minut po czym dodajemy przyprawy i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Gulasz gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy ze świeżym pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany.
Adaś PL
Written on 12 listopada 2021
Świetny przepis. Uwielbiam, uwielbiam!
Kuchnia Marty
Written on 23 listopada 2021
Bardzo się cieszę
Karolek
Written on 22 lutego 2022
Super przepis, uwielbiam dodawać ciecierzycę do dań. A tu proszę, gulasz. Dzięki!
Marcin
Written on 12 stycznia 2023
Wygląda zachęcająco, chyba spróbuje przygotować 🙂