Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Wiem, że nie każdy lubi podroby i niechętnie po nie sięga. Osobiście jednak zachęcam i polecam, bo gulasz jest naprawdę pyszny!
Składniki:
- 600 g serc drobiowych
- 1 szklanka mleka
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g wędzonego boczku
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 3 liście laurowe
- 3-5 całe ziela angielskie
- 1 marchewka
- 1 pęczek lubczyku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy serca, obcinamy końcówki i rozcinamy je wzdłuż na pół. Przekładamy na sito i płuczemy. Odsączamy i zalewamy szklanką mleka. Na godzinę wstawiamy serca do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Jak się lekko zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie słupki lub plasterki marchew. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podsmażone warzywa przekładamy do miski.
Serca płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Jak tłuszcz się zacznie wytapiać dodajemy serduszka i smażymy ok. 10-15 minut aż się ładnie zarumienią.
Serca przekładamy do garnka, zalewamy połową bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone warzywa i zalewamy resztą wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy nasz gulasz ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Redukujemy nadmiar płynu żeby nasz sos zgęstniał, po czym dodajemy łyżkę masła i posiekany lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut.
Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami podajemy z kaszą.