Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2861.900 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami
Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami
  • 2861.900 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Wiem, że nie każdy lubi podroby i niechętnie po nie sięga. Osobiście jednak zachęcam i polecam, bo gulasz jest naprawdę pyszny!

2863.900 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

Składniki:

  • 600 g serc drobiowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 3 liście laurowe
  • 3-5 całe ziela angielskie
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek lubczyku
  • sól
  • pieprz

2835.900 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami 

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy serca, obcinamy końcówki i rozcinamy je wzdłuż na pół. Przekładamy na sito i płuczemy. Odsączamy i zalewamy szklanką mleka. Na godzinę wstawiamy serca do lodówki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Jak się lekko zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie słupki lub plasterki marchew. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podsmażone warzywa przekładamy do miski.

2837.900 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

Serca płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Jak tłuszcz się zacznie wytapiać dodajemy serduszka i smażymy ok. 10-15 minut aż się ładnie zarumienią.

2850.900 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

Serca przekładamy do garnka, zalewamy połową bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone warzywa i zalewamy resztą wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy nasz gulasz ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Redukujemy nadmiar płynu żeby nasz sos zgęstniał, po czym dodajemy łyżkę masła i posiekany lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut.

Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami podajemy z kaszą.

2873.900 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

Pozostaw odpowiedź