Lato zbliża się wielkimi krokami, a więc owocowe szaleństwo właśnie się rozpoczyna! To też idealny moment aby zabrać się za przygotowanie zapasów domowych konfitur i dżemów. Ja w tym roku do ich przygotowanie używam nowego i ulepszonego – BEZ KONSERWANTÓW Diamant cukier żelujący 2:1. Dzięki niemu wystarczy kilka minut by cieszyć się smakiem ulubionych dżemów i konfitur. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Hiram skandynawski – czyli konfiturę z rabarbaru z imbirem. Ja wykorzystałam kandyzowany imbir i kandyzowaną skórkę pomarańczową – efekt – niebo w gębie! Dodatkowo chciałam Was zachęcić do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez żeLOVE LATO! Tego lata zakochaj się w szybkich i domowych konfiturach!
Składniki:
- 1 kg rabarbaru (waga już po pokrojeniu na kawałki)
- 100 g kandyzowanego imbiru
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok ½ cytryny
- 500 g Diamant cukier żelujący 2:1
Przygotowanie:
Rabarbar czyścimy, płuczemy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy sok z cytryny, oraz kandyzowany imbir i skórkę pomarańczową. Całość smażymy kilka minut aż rabarbar zmięknie. Studzimy. Na koniec do rabarbaru dodajemy Diamant cukier żelujący 2:1 i dobrze mieszamy. Gotujemy przez ok. 4 minuty często mieszający, żeby konfitura nie przywarła do dna. Gotowy Hiram skandynawski rozlewamy do słoiczków. Zakręcamy.
Smacznego!
Paweł
Written on 5 października 2021
Cudownie na zdjęciach hiram skandynawski wyszedł. Wygląda apetycznie. Dzięki za przepis.