Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Hiram skandynawski z cukrem żelującym
Hiram skandynawski z cukrem żelującym
  • Hiram skandynawski z cukrem żelującym

Lato zbliża się wielkimi krokami, a więc owocowe szaleństwo właśnie się rozpoczyna! To też idealny moment aby zabrać się za przygotowanie zapasów domowych konfitur i dżemów. Ja w tym roku do ich przygotowanie używam nowego i ulepszonego – BEZ KONSERWANTÓW Diamant cukier żelujący 2:1. Dzięki niemu wystarczy kilka minut by cieszyć się smakiem ulubionych dżemów i konfitur. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Hiram skandynawski – czyli konfiturę z rabarbaru z imbirem. Ja wykorzystałam kandyzowany imbir i kandyzowaną skórkę pomarańczową – efekt – niebo w gębie! Dodatkowo chciałam Was zachęcić do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez żeLOVE LATO! Tego lata zakochaj się w szybkich i domowych konfiturach!

4322.900 - Hiram skandynawski z cukrem żelującym

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (waga już po pokrojeniu na kawałki)
  • 100 g kandyzowanego imbiru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok ½ cytryny
  • 500 g Diamant cukier żelujący 2:1

4268.900 - Hiram skandynawski z cukrem żelującym

4261.900 - Hiram skandynawski z cukrem żelującym

Przygotowanie:

Rabarbar czyścimy, płuczemy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy sok z cytryny, oraz kandyzowany imbir i skórkę pomarańczową. Całość smażymy kilka minut aż rabarbar zmięknie. Studzimy. Na koniec do rabarbaru dodajemy Diamant cukier żelujący 2:1 i dobrze mieszamy. Gotujemy przez ok. 4 minuty często mieszający, żeby konfitura nie przywarła do dna. Gotowy Hiram skandynawski rozlewamy do słoiczków. Zakręcamy.

Smacznego!

4222.900 - Hiram skandynawski z cukrem żelującym

4285.900 - Hiram skandynawski z cukrem żelującym

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź