Z dnia na dzień jest coraz chłodniej więc takie aromatyczne imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami jest idealne do kawy czy gorącej herbaty! Całe gruszki gotowane w winie z korzennymi przyprawami zanurzone w cieście z miodem i imbirem poprawią nam nastrój! Polecam!
Składniki na syrop do gruszek:
- 3-4 gruszki
- 750 ml białego wytrawnego wina
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ szklanki wody
- 3 laski/kory cynamonu
- 3-4 całe goździki
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Składniki na ciasto:
- 165 g masła
- 170 g miodu
- 100 g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 325 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 245 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie gruszek:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Do garnka wlewamy wino, wodę i wsypujemy cukier, dodajemy przyprawy (kora cynamonu, kardamon i goździki) i doprowadzamy do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści do gotującego się wywaru dodajemy gruszki i gotujemy przez ok. 35-45 minut. Owoce wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce ucieramy masło z miodem i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i starty imbir i ucieramy jeszcze ok. 3 minut.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem.
Do mokrych składników dodajemy jogurt i suche składniki i dokładnie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (keksówki) o wymiarach 25×12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie w cieście zanurzamy gruszki, jedna za drugą.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.