Wraz z początkiem lata w lasach i ogródkach pojawiają się jagody i borówki. Pamiętam jak w dzieciństwie na początku wakacji biegałam do lasu żeby nazbierać tych małych, czarnych owoców, z których później babcia i mama przygotowywały pierogi, dżemy czy nawet zupy!
Uwielbiałam jeszcze ciepłe drożdżówki z jagodami, albo same jagody posypane cukrem i polane śmietaną.. I mimo iż zbieranie jagód było i jest nadal bardzo czasochłonne, to desery i wypieki z ich wykorzystaniem znikały z „prędkością światła”, a po ich istnieniu pozostawał jagodowy uśmiech! Ale któż z nas będąc dzieckiem przejmował się tym, że jego zęby czy usta mają „fioletowy” odcień.
Jagody i borówki – lekarstwo o pysznym smaku
Jako dziecko w ogóle nie zdawałam sobie sprawy z tego, że jagody i borówki poza pysznym smakiem są bardzo zdrowe. O tym dowiedziałam się dopiero po latach, jak zostałam mamą.
Te małe owoce mają zbawienny wpływ na nasze jelita, z których często potrafią usunąć bakterie, z którymi nie poradziły sobie antybiotyki. Ponadto mają również właściwości wzmacniające, skutecznie odtruwają nasz organizm i przedłużają młodość!
Dodatkowo jagody i borówki zawierają najwięcej przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich deserowych owoców. Zbawiennie wpływają na nasz wzrok – zapobiegają postępowaniu zaćmy i jaskry oraz dzięki antocyjanom spowalniają, a nawet częściowo odwracają proces starzenia się mózgu.
Dzięki dużej zawartości garbników owoce te mają silne właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Do dnia dzisiejszego zalecane jest jedzenie jagód w trakcie zatrucia lub podczas kuracji przeciwko owsikom u dzieci.
Jagody i borówki cenne źródło witamin i minerałów
Niewiele osób zdaję sobie sprawę, że te małe, niepozornie wyglądające owoce zawierają tak wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów. Jagody i borówki są głównie źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, witaminy A i PP. Antyutleniacze obniżają poziom „złego” cholesterolu, a podnoszą „dobrego”, a zawarte w jagodach i borówkach pierwiastki mineralne takie jak selen, żelazo, miedź czy cynk oraz jad i bor często łagodzą skutki radio- i chemioterapii stosowanych w terapii nowotworowej.
Niestety sezon na jagody szybko przemija więc trzeba się śpieszyć żeby przygotować jak najwięcej przetworów z tych owoców. Pamiętajmy, że jagody i borówki możemy również suszyć i mrozić!
Osobiście zachęcam by spożywać te owoce jak najczęściej!
Przepisy:
1. Kruche ciasto z jagodami i czereśniami z pomarańczową nutką
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Owoce pod kokosową kruszonką
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Jagodowe pancakes
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
5. Nadziewamy jagodami camembert w szynce parmeńskiej
Przepis znajdziesz (TUTAJ)