Jajko w koszulce to sposób na wykwintne śniadanie. Podane na grzance z dodatkiem warzyw i ulubionego sosu wprawi w zachwyt każdego. Idealne jajko poszetowe musi mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ważne, aby po ugotowaniu kształtem przypominało kształt jajka.
Jeśli będziecie przestrzegać kilku prostych zasad gwarantuję, kulinarny sukces!
Ważne aby jajka były świeże, im starsze, tym słabsza otoczka białka i tym większe szanse, że nasze jajko rozpłynie się na boki i będzie miało mało estetyczny wygląd.
Oczywiście najlepiej by było kupić jajko od zaprzyjaźnionego rolnika, jednak wiem , że nie każdy ma taką możliwość.
Jak zatem sprawdzić czy jajka, które kupiliśmy nadają się do spożycia?!
Poniżej przedstawiam kilka sposobów jak łatwo to sprawdzić:
1. POTRZĄSANIE
Jeśli potrząśniemy świeżym jajkiem w skorupce nie usłyszymy żadnego dźwięku. Stare/nieświeże jajko potrząsane będzie wydawać charakterystyczny chlupoczący dźwięk.
2. ZATAPIANIE
Nalejmy do garnka wodę i posólmy ją. Jeśli zanurzymy w niej świeże jajko od razu opadnie na dno. Im starsze jajko tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje.
3. ROZBICIE
Ważne żeby po wybiciu obejrzeć też jajko. Konsystencja białka powinna być zwarta i w całości pokrywać żółtko. Żółtka natomiast powinno być wypukłe i kształtem zbliżone do kuli. Białko jajka nieświeżego będzie się rozlewać, a żółtka będzie płaskie i mętne.
4. ZAPACH
Na koniec powąchajmy rozbite jajko. Jeśli jego zapach jest nieprzyjemny wyrzućmy takie jajko.
Pamiętajmy, że bez względu do czego używamy jajek należy je wcześniej dokładnie umyć!
A teraz czas na ugotowanie idealnego jajka w koszulce!
Potrzebne nam będą:
Składniki:
- 4 kromki ulubionego chleba
- 4 jajka
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- opcjonalnie zielona sałata, szczypiorek, koperek
W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze zmniejszamy palnik – ma lekko bulgotać, dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego (jeśli użyjemy zwykłego octu dodajmy 2 łyżki). Jajko wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie mieszamy wodą tak, aby powstał mały wir/lejek.
Następnie z jak najniższej wysokości w środek leja wlewamy pewnym ruchem jajko.
Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerzyk z papierowym ręcznikiem żeby osuszyć je z wody.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.
Ważne aby nie solić wody! Sól sprawi, że białko oddzieli się od żółtka.
Jajka doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na grzance z dowolnymi dodatkami
Smacznego!