Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5613.900 - Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać
Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać
  • 5613.900 - Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

Chyba każdemu zdarzyło się przesolić zupę, ugotować za tłusty gulasz czy dodać do dania za dużo czosnku. Co zrobić w takiej sytuacji? Wcale nie musimy „wyrzucać” potrawy – istnieją domowe sposoby, które pomogą nam ją uratować.

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

Pamiętam jak na początku mojej kulinarnej przygody czasami los płatał mi figle.. chwila nieuwagi i…

…a to coś przesoliłam, a to ciasto nie wyszło, albo dodam za dużo przypraw. Ręce mi opadały i zastanawiałam się „co z tym fantem zrobić”?

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

Pierwsze co mi przychodziło zawsze do głowy to wyrzucić i zacząć od nowa. Na szczęście wcale nie musimy spisywać na straty naszej potrawy. Istnieją bowiem domowe (często babcine) sposoby na „kulinarne wpadki”.

Oto kilka z nich:

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

  • PRZESOLONA ZUPA – jeśli zdarzy Ci się sypnąć od serca soli i zamiast pysznej zupy czy sosu otrzymasz „coś” słonego nie panikuj! Obierz ziemniaka lub dwa, przekrój go na pół i wrzuć do dania. Skuteczny też jest ryż. Wrzuć do zupy woreczek ryżu i gotuj aż wchłonie nadmiar soli.

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

  • ZBYT DUŻO CZOSNKU – uwielbiam czosnek, często muszę się pilnować żeby nie dodawać go za dużo, jeśli jednak tak się zdarzy wystarczy do potrawy dodać suszoną lub świeżą natkę pietruszki. Najlepiej wsyp kilka łyżek natki do gazy albo zaparzacza do herbaty i włóż do dania. Gotuj tak długo aż osiągniesz pożądany smak.

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

  • GRUDKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ – czasami w trakcie rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej pojawiają się grudki lub rozwarstwienia. Jeśli coś takiego się nam przytrafi dodajmy do polewy trochę oleju roślinnego i energicznie mieszajmy aż stanie się gładka.

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

  • ZBYT WIELE TŁUSZCZU – Gdy na naszej zupie, sosie lub gulaszu „pływa” za dużo tłuszczu można się go w łatwy sposób pozbyć! Na powierzchni potrawy można na kilka chwil położyć czystą ściereczkę/ręcznik kuchenny papierowy, lub liście sałaty, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Innym sposobem jest schłodzenie potrawy – pod wpływem niskiej temperatury tłuszcz stwardnieje i łatwo go usuniemy.

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

  • PRZYPALONA KAPUSTA – wystarczy chwila nieuwagi i kapusta czy bigos się przypali. W takiej sytuacji żeby nie wyrzucać dania należy szybko przełożyć go do czystego garnka i wrzucić korek od wina. Gotować kapustę z korkiem ok. 30 minut i po spaleniźnie nie będzie śladu.

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

  • ZBYT OSTRE – jeśli gotując przesadziliśmy z ostrą papryką nie musimy się martwić! Wystarczy dodać trochę mleka, śmietany lub jogurtu, które zneutralizują pikantny smak potrawy.

Jak uratować przesoloną zupę – czyli sztuczki kulinarne, które musisz znać

 

 

Pozostaw odpowiedź