Każdy z Nas pamięta słowa piosenki: Witaminki, witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki, wszyscy mamy dziarskie minki, bo zjadamy witaminki.
Każdy rodzić chce, by jego dziecko zdrowo się odżywiało i spożywało jak najwięcej witamin i zdrowych produktów. Co jednak zrobić gdy nasze pociechy niechętnie sięgają po warzywa i owoce? Jak namówić kilkulatka by chętnie je jadł?
Poniżej podzielę się kilkoma sprawdzonymi i skutecznymi sposobami.
Ważne, aby jak najwcześniej przyzwyczajać dziecko do smaku warzyw i owoców. Nie bójmy się wprowadzać maluchom nowych produktów do diety. Oczywiście róbmy to z umiarem! Nie bez powodu mówi się „Czego Jaś się nie nauczył tego Jan nie będzie umiał” lub „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”. Przyzwyczajenia nabyte już w najmłodszych latach zaowocują w przyszłości.
- POZWÓLMY DOKONAĆ WYBORU
Starsze dzieci będąc z nami na zakupach mogą same dokonywać wyboru jakie warzywa i owoce chcą zjeść! Młodszym podajmy na talerzu kilka różnych do wyboru. Pozwólmy aby same wybrały na co mają ochotę. Im więcej kolorów na talerzu będzie tym lepiej! Nasze maluchy na początku będą głównie sprawdzać strukturę i konsystencję „tego” co dostały. Niestety większość produktów znajdzie się na podłodze, a nie w brzuszku naszych dzieci! Cierpliwości! Ważne żeby się nie zniechęcać! Zniechęcony rodzić, to zniechęcone dziecko!
- POWTARZALNOŚĆ JEST NUDNA
Najmłodsi szybko się nudzą. Dotyczy to również tego co jedzą. Zbyt częste podawanie tych samych produktów sprawi, że przestana je jeść. Dlatego tak jak już wspomniałam nie bójmy się wprowadzać nowych smaków. Można też z owoców i warzyw tworzyć różne obrazki, zwierzaki itp.
- JEDZENIE PRZEZ ZABAWĘ
Opowiadajmy dzieciom bajki o warzywach i owocach, które jedzą! Pokazujmy im je na obrazkach, bawmy się w zgadywanki. To sprawi, że chętniej będą sięgały po znajdujące się na talerzu witaminki. Pozwólmy tez uczestniczyć i pomagać w przygotowywaniu posiłków.
- DZIECI NAS NAŚLADUJĄ
Maluchy często naśladują to co robimy. Naśladuje nasze zachowania, czynności które wykonujemy. Dlatego musimy zadbać o to, by dzieci widziały, że sami chętnie sięgamy po warzywa i owoce, i że baaardzo one nam smakują!
- WYGLĄD MA ZNACZENIE
Nasze dzieci to kulinarni esteci! Zanim spróbują, danie musi zrobić na nich wrażenie wizualne! I nie mam tu na myśli serwowania potraw niczym w Atelier Amaro! Wystarczy z warzyw i owoców przygotować różne zwierzątka, kolorowe szaszłyki i koktajle, by zachęcić do skosztowania.
Zachęcam do wspólnej zabawy z najmłodszymi!
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na ciekawe podanie warzyw i owoców!
Smacznego!
1. KOLOROWY MOTYLEK:
Składniki:
- gałązka winogrona bezpestkowego
- mała marchewka
- banan
- kiwi
- okrągły plasterek jabłka lub gruszki
Wszystkie warzywa i owoce myjemy! Marchewkę, banana i kiwi obieramy ze skórki. Banana przecinamy wzdłuż na pół to będzie korpus motylka. Winogrona przecinamy na poł i układamy z nich skrzydła. Marchewkę kroimy w księżyce i robimy z nich otoczkę skrzydeł, a z dwóch słupków czułki. Z plasterków kiwi robimy „pawie oczka” na skrzydełkach. Z plasterka jabłka/gruszki robimy główkę.
Oczy możemy przygotować z kawałków rodzynki, oliwki lub czekoladowych draży.
2. ZIELONA GĄSIENICA
Składniki:
- zielone jabłko lub gruszka
- marchewka
Marchewkę obieramy i kroimy w księżyce – to będą nóżki. Z marchewki wycinamy też dwa cieniutkie paseczki, które będą czułkami. Z jabłka lub gruszki wycinamy okrągły plasterek, który będzie głową gąsienicy. Pozostałe jabłko/gruszkę kroimy w prostokątne kawałki, z których zrobimy tułów.
Oczy możemy przygotować z kawałków rodzynki, oliwki lub czekoladowych draży.
3. ŻÓŁTY KURCZACZEK
Składniki:
- kilka plasterków świeżego ananasa lub z puszki
- marchewka
- 2-3 czarne oliwki
- koperek
Marchewkę obieramy i wycinamy z niej nóżki, dziubek, i grzebień kurczaczka. Ananasa kroimy w kostkę, z której formujemy koło. Doczepiamy grzebień, nóżki i dziubek. Z plasterków oliwki robimy oczy, a z gałązki koperku trawę.
4. OWOCOWE PALMY
Składniki:
- 1 kiwi
- 1 mandarynka
- 1 banan
- opcjonalnie plasterek ananasa
Kiwi, mandarynkę i banana obieramy ze skórki. Banana przecinamy wzdłuż na pół. Połówki banana możemy pokroić również w plasterki. Kiwi kroimy w księżyce i układamy na bananie jakby były liśćmi palmy, tak samo robimy z mandarynkami. Z plasterka ananasa możemy zrobić wyspę, na której rosną nasze owocowe palmy.
5. SZCZĘKI
Składniki:
- 1 czerwone jabłko
Jabłko kroimy na ćwiartki. W każdej ćwiartce wycinamy ostrym nożykiem zęby, które przypominają kształtem sztuczne szczęki 🙂
Udanej zabawy!