Jesienne kaszotto z pieczarkami i szpinakiem to propozycja na zdrowe, szybkie i bezmięsne danie dla całej rodziny. Idealne na chłodne, jesienne dni. Kaszotto jest pożywne i sycące. Uwielbiam je przede wszystkim za prostotę, nieograniczoną możliwość eksperymentowania ze smakiem oraz wartości odżywcze. To kolejna propozycja na obiad, który przyrządzisz korzystając tylko z jednego naczynia – patelni! #myAmbition
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 500 g małych pieczarek
- 2 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 350 g kaszy bulgur
- ok. 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 50 g startego parmezanu
- Sól
- pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Usmażone grzyby przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na której smażyliśmy pieczarki rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i wsypujemy kasze. Dodajemy pastę curry, przyprawy oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec zalewamy wszystko bulionem. Zmniejszamy palnik i dusimy/gotujemy do miękkości kaszy (ok. 20 minut).
Gdy kasza jest już prawie miękka dodajmy szpinak, podsmażone pieczarki i starty parmezan. Mieszamy i podgrzewamy aż ser się roztopi, a szpinak zblanszuje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ola Kanczak
Written on 25 lipca 2019
Fajny przepis tylko nigdzie nie mogłam znaleźć parmezanu. Pozdrawiam buziaki
Kuchnia Marty
Written on 26 lipca 2019
Olu, można użyć też innego twardego sera np. ser bursztyn. Pozdrawiam serdecznie