Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8108.900 - Jeżyny pieczone w cieście
Jeżyny pieczone w cieście
  • 8108.900 - Jeżyny pieczone w cieście

Szybki i smaczny deser – jeżyny pieczone w cieście, są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Prosty deser, który przygotujecie w kilka chwil. Owoce zatopione w cieście bez jajek, do tego na przykład lody waniliowe… pycha!

Jeżyny pieczone w cieście

Składniki:

  • 110 g roztopionego masła
  • 260 g mąki tortowej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru pudru
  • 335 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 szklanki świeżych jeżyn
  • cukier puder do posypania

 

Jeżyny pieczone w cieście

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Masło roztapiamy i wylewamy na spod formy do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30×22). W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Ciasto wylewamy bezpośrednio na masło i układamy jeżyny. Całość posypujemy gałką muszkatołową i pieczemy ok. 30-45 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem można podawać z lodami waniliowymi.

Jeżyny pieczone w cieście

Jeżyny pieczone w cieście

Pozostaw odpowiedź