Szybki i smaczny deser – jeżyny pieczone w cieście, są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Prosty deser, który przygotujecie w kilka chwil. Owoce zatopione w cieście bez jajek, do tego na przykład lody waniliowe… pycha!
Składniki:
- 110 g roztopionego masła
- 260 g mąki tortowej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru pudru
- 335 ml mleka
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 szklanki świeżych jeżyn
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Masło roztapiamy i wylewamy na spod formy do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30×22). W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Ciasto wylewamy bezpośrednio na masło i układamy jeżyny. Całość posypujemy gałką muszkatołową i pieczemy ok. 30-45 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem można podawać z lodami waniliowymi.