Dziś coś dla miłośników babek! Szybka w przygotowaniu, puszysta i delikatna jogurtowa babka kakaowa z bakaliami znika jeszcze szybciej niż się ją przygotowuje. Ja polecam ją dziś z polewą czekoladową ale możecie posypać ją cukrem pudrem lub wcinać ciepłą z ulubioną konfiturą 🙂
Składniki na ciasto:
- 325 g mąki tortowej
- 55 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 115 ml mleka
- 175 g jogurtu waniliowego
- 225 g masła
- 240 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 duże jajka
- 100 g bakalii
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- kolorowe posypki, płatki migdałów
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia babek smarujemy tłuszczem. Mąkę, kakao, sól i sodą łączymy w dużej misce. Cukier puder ucieramy z masłem na puszysty krem, następnie dodajemy lekko ubite jajka i dokładnie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko wymieszane z jogurtem waniliowym i ciągle mieszać powoli wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy posiekane bakalie, delikatnie mieszamy. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy naszą babkę. Po wierzy posypujemy uprażonymi płatkami migdałów lub kolorowymi posypkami.