Mięciutkie, z dużą ilością owoców jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką sprawiły, że mimo deszczowej pogody poczułam jakby do mojej kuchni zawitało lato! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe i ta pyszna maślana kruszonka… mniam!
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 65 g cukru
- 2 duże jajka
- 280 g jogurtu waniliowego
- 60 g masła
- 1 szklanka jagód lub borówek
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki tortowej
- 30 g masła
- 20 g cukru pudru
Przygotowanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę wrzucamy do miseczki, szybko siekamy kilak chwil, a następnie rozcieramy palcami na kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie muffinków:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek, sodę, sól i cukier), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (roztopione masło, jajka i jogurt waniliowy). Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.
Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy kruszonkę i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Studzimy na kratce.
gin
Written on 24 czerwca 2015
Nie można się takim oprzeć 🙂