Mięciutkie z wyczuwalną waniliową nutką jogurtowe muffinki z mini kiwi są idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. Babeczki przygotowuje się w kilka chwil, zawsze wychodzą i zachwycą smakiem każdego!
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 280 g jogurtu waniliowego
- 60 g masła
- ½ szklanki mini kiwi
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek, sodę, sól i cukier), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (roztopione masło, jajka i jogurt waniliowy). Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre).
Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Połówki mini kiwi zanurzamy w cieście i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Studzimy na kratce.
Taste Therapy
Written on 18 października 2015
super:) a gdzie można dostać takie mini kiwi ? 🙂
Marta
Written on 18 października 2015
Ja je mam z własnego ogrodu ale w tym roku są już dostępne też w większych sklepach, ostatnio w Lidlu widziałam. To jest Aktinidia czyli mini kiwi 🙂