Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0205.900 - Kalafior w cieście z serowym sosem
4
Kalafior w cieście z serowym sosem
  • 0205.900 - Kalafior w cieście z serowym sosem

Dziś prosto i szybko! Kalafior w cieście z serowym sosem. To idealna propozycja na lekki obiad lub samodzielną przekąskę. Do tego rewelacyjny sos przygotowany z sera pleśniowego! Pycha!

0219.900 - Kalafior w cieście z serowym sosem

Składniki:

  • 300 g kalafiora
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 jajko
  • 125 ml wody gazowanej
  • Olej do głębokiego smażenia (użyłam oleju kokosowego)

 

Składniki na sos serowy:

  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • pieprz grubo mielony

 

0213.900 - Kalafior w cieście z serowym sosem

Przygotowanie sosu serowego:

Ser pleśniowy kruszymy i przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i dodajemy olej i ocet. Miksujemy na gładki sos. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Sos serowy odkładamy na bok żeby smaki się przegryzły.

 

Przygotowanie kalafiora:

Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy.

W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i ostrą papryką. Do mąki dodajemy jajko i wodę, energicznie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Do ciasta wrzucamy kalafiora, delikatnie potrząsamy żeby ciasto dobrze pokryło kalafiora.

0223.900 - Kalafior w cieście z serowym sosem

W małym rondelku rozgrzewamy olej (olej powinien mieć temperaturę ok. 165 stopni). Kalafiora wyjmujemy z ciasta i wrzucamy do oleju. Smażymy partiami ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kalafiora w cieście przed podaniem polewamy serowym sosem.

0226.900 - Kalafior w cieście z serowym sosem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź