Postanowiłam przygotować kalafiora w trochę innej wersji. Chciałam żeby był bardziej treściwy. Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami może nie należy to lekkich dań ale za to jest idealny na zimowe dni. Pyszny, aromatyczny i bardzo sycący.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyża soli
Składniki na sos 4 sery:
- 1-2 cebule szalotki
- 50 g sera typu gorgonzola
- 50 g sera koziego
- 50 g sera parmezan
- 50 g sera dziugas
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ok. 50 ml śmietany kremowej 30%
- 50 ml mleka
- 40 g orzechów włoskich
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie kalafiora:
Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Blanszujemy go ok. 2-3 minut we wrzącej lekko osolonej wodzie. Następnie przekładamy kalafiora na 5 minut do zimnej wody z kostkami lodu. Po schłodzeniu odsączamy na sicie.
Przygotowanie sosu 4 sery:
Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery i posiekane orzechy. Sos możemy podgrzać, jednak musimy uważać żeby go nie zagotować. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kalafiora układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem 4 sery i posypujemy po wierzchu startym parmezanem. Zapiekamy ok. 15-20 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.