Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6113.900 - Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami
Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami
  • 6113.900 - Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami

Postanowiłam przygotować kalafiora w trochę innej wersji. Chciałam żeby był bardziej treściwy. Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami może nie należy to lekkich dań ale za to jest idealny na zimowe dni. Pyszny, aromatyczny i bardzo sycący.

Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyża soli

 

Składniki na sos 4 sery:

  • 1-2 cebule szalotki
  • 50 g sera typu gorgonzola
  • 50 g sera koziego
  • 50 g sera parmezan
  • 50 g sera dziugas
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok. 50 ml śmietany kremowej 30%
  • 50 ml mleka
  • 40 g orzechów włoskich
  • pieprz biały
  • sól

 

Przygotowanie kalafiora:

Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Blanszujemy go ok. 2-3 minut we wrzącej lekko osolonej wodzie. Następnie przekładamy kalafiora na 5 minut do zimnej wody z kostkami lodu. Po schłodzeniu odsączamy na sicie.

Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami

Przygotowanie sosu 4 sery:

Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery i posiekane orzechy. Sos możemy podgrzać, jednak musimy uważać żeby go nie zagotować. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kalafiora układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem 4 sery i posypujemy po wierzchu startym parmezanem. Zapiekamy ok. 15-20 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.

Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami

 

 

Pozostaw odpowiedź