Czy może być coś lepszego niż kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków?! Mówię Wam – NIE! Chrupiąca bułka przepełniona po brzegi dobrem łososia MOWI i aromatycznymi dodatkami smakuje i wygląda obłędnie. Zaskocz swoich bliskich takim prostym i zdrowym posiłkiem, a gwarantuję, że będą zachwyceni.
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie MOWI Pure steki minutowe 4 porcje
Składniki na pikle z ogórków:
- ½ szklanki octu ryżowego
- ½ szklanki wody
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ½ łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 długi zielony ogórek, pokrojony wzdłuż w cienkie plasterki
- ½ czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
Składniki na sos jogurtowo ziołowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 bułki
- 1 garść roszponki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- ulubione kiełki
Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowanie marynaty dokładnie mieszamy. Steki z łososia płuczemy i osuszamy, a następnie obficie smarujemy przygotowaną marynatą. Chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotowanie pikli z ogórków:
W rondelku zagotowujemy wodę połączoną z octem. Dodajemy cukier, imbir oraz czosnek i gotujemy często mieszając aż cukier się rozpuści. Zalewę zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej pokrojonego ogórka i cebulę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut. Następnie odcedzamy.
Przygotowanie sosu jogurtowo ziołowego:
W miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie kanapki ze stekiem z łososia i piklami z ogórków:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki przekrojone na pół podpiekamy w piekarniku.
W międzyczasie rozgrzewamy dwie patelnie. Na jednej smażymy steki z łososia MOWI po ok. 1-2 minut z każdej strony.
Na drugiej na oleju smażymy 2 jajka sadzone.
Spód podpieczonych bułek smarujemy sosem jogurtowo-czosnkowym następnie dajemy roszponkę, na roszponkę kładziemy po dwa steki z łososia, na rybę jajko sadzone. Na jajko układamy pikle z ogórka. Całość posypujemy kiełkami i przykrywamy wierzchnią bułką również posmarowaną sosem.
Smacznego!