Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków
Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków
  • Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków

Czy może być coś lepszego niż kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków?!  Mówię Wam – NIE! Chrupiąca bułka przepełniona po brzegi dobrem łososia MOWI i aromatycznymi dodatkami smakuje i wygląda obłędnie. Zaskocz swoich bliskich takim prostym i zdrowym posiłkiem, a gwarantuję, że będą zachwyceni.

Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie MOWI Pure steki minutowe 4 porcje

Składniki na pikle z ogórków:

  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 długi zielony ogórek, pokrojony wzdłuż w cienkie plasterki
  • ½ czerwonej cebuli, cienko pokrojonej

Składniki na sos jogurtowo ziołowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 2 bułki
  • 1 garść roszponki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • ulubione kiełki
Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków
Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków

Przygotowanie marynaty:

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowanie marynaty dokładnie mieszamy. Steki z łososia płuczemy i osuszamy, a następnie obficie smarujemy przygotowaną marynatą. Chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Przygotowanie pikli z ogórków:

W rondelku zagotowujemy wodę połączoną z octem. Dodajemy cukier, imbir oraz czosnek i gotujemy często mieszając aż cukier się rozpuści. Zalewę zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej pokrojonego ogórka i cebulę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut. Następnie odcedzamy.

Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków

Przygotowanie sosu jogurtowo ziołowego:

W miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie kanapki ze stekiem z łososia i piklami z ogórków:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki przekrojone na pół podpiekamy w piekarniku.

W międzyczasie rozgrzewamy dwie patelnie. Na jednej smażymy steki z łososia MOWI po ok. 1-2 minut z każdej strony.

Na drugiej na oleju smażymy 2 jajka sadzone.

Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków
Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków

Spód podpieczonych bułek smarujemy sosem jogurtowo-czosnkowym następnie dajemy roszponkę, na roszponkę kładziemy po dwa steki z łososia, na rybę jajko sadzone. Na jajko układamy pikle z ogórka. Całość posypujemy kiełkami i przykrywamy wierzchnią bułką również posmarowaną sosem.

Smacznego!

Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków
Kanapka ze stekiem z łososia i piklami z ogórków
Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź