Dziś zapraszam Was na danie idealna na jesienne i zimowe dni. Kapusta z fasolą, bo o nią mi chodzi jest bardzo prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Uwielbia ją praktycznie każdy i jest idealna gdy chcemy nakarmić więcej głodomorków.
Składniki:
- 300 g suszonej białej fasoli typu Jaś
- 1 główka kapusty
- 250 g surowego wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3-4 całe ziela angielski
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy boczek. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Do gotującej się fasoli (ok. po godzinie gotowania) dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Dusimy pod przykryciem aż kapusta i fasola będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cząber, koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Marcel
Written on 16 listopada 2022
Świetna kapusta, na pewno zrobię coś podobnego na święta!