Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą
  • Kapusta z fasolą

Dziś zapraszam Was na danie idealna na jesienne i zimowe dni. Kapusta z fasolą, bo o nią mi chodzi jest bardzo prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Uwielbia ją praktycznie każdy i jest idealna gdy chcemy nakarmić więcej głodomorków.

1142 - Kapusta z fasolą
Składniki:
  • 300 g suszonej białej fasoli typu Jaś
  • 1 główka kapusty
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 całe ziela angielski
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania
  • 1 łyżka oleju
1122 - Kapusta z fasolą
Przygotowanie:

Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy boczek. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy aż cebula się zarumieni.

Do gotującej się fasoli (ok. po godzinie gotowania) dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Dusimy pod przykryciem aż kapusta i fasola będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cząber, koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.

Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!

1117 - Kapusta z fasolą

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź